Tuesday, August 19, 2014

#1465 - Nahas Projek MRT : Jangan Keliru

Hye Readers,

Aku rasa hampir semua orang dah tahu mengenai kemalangan yang membabitkan projek MRT di site Kota Damansara. Kalau ada yang miss the story, semalam telah berlaku kemalangan di salah satu tapak pembinaan MRT dan sebanyak 3 orang dikhuatiri mati apabila dihempap oleh konkrit seberat 300 tan.



Dalam kejadian jam 8.30 malam itu, tiga lelaki terbabit sedang melakukan kerja-kerja pemasangan satu bahagian konkrit pada ketinggian 38 meter bersama seorang lagi pekerja apabila ia terlucut daripada tiangnya dan jatuh ke tanah.

Klau tak silap aku, ini merupakan pertama kali projek MRT terlibat dengan kemalangan  yang melibatkan nyawa orang. Kenapa aku kata jangan keliru ialah kerana sebelum ini memang ada kemalangan berlaku tapi ia merupakan daripada projek penyambungan projek LRT dan ia totally different projek dengan MRT. 

Banyak kemungkinan kenapa kemalangan boleh berlaku dalam projek-projek besar macam nie, dan tak adil kalau kita judge siapa salah sebelum sebarang siasatan terperinchi dijalankan. Buat masa sekarang. kawasan tapak pembinaan tersebut ditutup dan kerja-kerja diberhentikan buat sementara waktu.

Regards,
-Strider-

30 comments :

  1. tunggu dan lihat sahaja hasilnya...

    ReplyDelete
  2. good info..

    *nak memabung smua burung biru..huhu

    ReplyDelete
  3. salam. ya Allah..kesiannya...macam mana boleh jadi tu..

    ReplyDelete
  4. Fuhh... kemalangan ni mmg tak dpt dijangka. Klu nak jadi, tak de siapa yg sangka kan. Semoga dilancarkan segalanya lah... aamiin.

    ReplyDelete
  5. ada tgk dlm berita td strider
    kesian pd mangsa
    menggerunkan konkrit seberat begini menghempap mangsa
    moga mangsa yg lain dpt dikeluarkan dgn mudah

    ReplyDelete
  6. Sama jugak macam hal jalan runtuh kat Pudu tempoh hari. Syabas punya hal, MRT yang kena tuduh sebagai punca.

    ReplyDelete
  7. Tah mana la yang silap pasal kemalangan ni. Kesilapan manusia, masalah teknikal, ataupun bahan yang tak berkualiti akibat makan lebih. Haha.

    ReplyDelete
  8. ramai yang cakap dah takut nak lalu jalan yang melibatkan mrt ni...

    ReplyDelete
  9. keja mcm ni memang tinggi risikonya...wondering samada pekerja asing tersebut dilindungi insuran atau tidak.

    ReplyDelete
  10. memang bahaya..dan semoga nahas begini jangan berulang lagi pada masa hadapan..

    ReplyDelete
  11. ada gak tgk berita mlm td pasal bnda ni..huhu..seram jugak tp kalau dh ajak nak wat cm mna kan...

    ReplyDelete
  12. Hmm.... Segalanya bersifat baharu... Tak mustahil boleh berlaku..

    ReplyDelete
  13. Ngeri membayangkn keadaan mayat...semoga segalanya baik2 belaka...

    ReplyDelete
  14. Perlu dikaji semula dari aspek keselamatan... kemungkinan harus dipertingkatkan lagi.... sama ada dari segi manusia atau peralatan...

    ReplyDelete
  15. Dengar cerita ada yang letak jawatan ye.

    ReplyDelete
  16. Risau sangat bila drive thru this kind of area..memang riskykan...

    ReplyDelete
  17. Biarlah pihak yang berwajib membuat siasatan dahulu sebelum kita membuat sebarang andaian...

    ReplyDelete
  18. Setuju Strider.. kemalangan bole terjadi dimana-mana, walau kecil walau besar projectnya, kemungkinan itu tetap ada.. dah pun nama 'kemalangan"..

    ReplyDelete
  19. kalau ajal dan sampai kan..nasib kita yg hidup ni ntah bila so perlu sentiasa bersedia. kepada mera di luar sana x perlu just mengikut emosi :-)

    ReplyDelete
  20. tak jauh sgt dari rumah sy ni.. cuma tak lalu lagi area situ..

    ReplyDelete
  21. tak perasan aku plak tentang nahas yang satu nih. lama betul tak baca paper nih.

    ReplyDelete
  22. Wuish seram woo kalau ada kemalangan camni. Lagi lagi kalau kita ada dekat construction site tu. Bahaya bahaya

    ReplyDelete
  23. ye betol jangan terkeliru sbb LRT dgn MRT lain.. hehehe

    ReplyDelete
  24. ngeri membayangkannya. kalau lalu kat area gini..risau je.

    ReplyDelete
  25. Walau apa jenis kerja yang dilakukan faktor keselamatan perlu di beri keutamaan... sebab itu ada tag, Safety First...

    ReplyDelete
  26. bahaya nya kalau macam ni kan.kena lebih berhati2 jugak lah

    ReplyDelete