Thursday, July 17, 2014

#1453 - Definasi Troll

Hye Readers,

Lately banyak betul troll yang muncul dilaman social media. Ada yang menggangap troll ini sebagai satu benda yang kelakar tapi apakah sebenarnya troll itu? Aku tak jumpa lagi kamus yang dapat memberi definasi tepat mengenai troll tapi aku cuba sampaikan mengikut apa yang aku paham.



Definasi Trolls
- Troll merupakan satu istilah internet yang merujuk kepada memberi pendapat yang berlawanan daripada orang lain, memberi statement menyerang, membuat provokasi, gurauan kasar dan sebagainya. Lambang yang paling popular digunakan untuk Troll ialah gambar hitam putih dengan senyuman yang nakal.

Tujuan Trolls

  • Untuk menjadi sumber hiburan untuk troller yang 
  • Menyinggung perasaan dan bertengkar  
  • Untuk mendapatkan perhatian 
  • Untuk merasa berkuasa 
  • Untuk mendapat pengiktirafan 
  • Untuk membuat mangsa tertekan

Benda yang perlu dilakukan jika terkena troll
- Jangan jadikan troll ini lebih hangat. Kekuatan troll adalah 100% kepada minat masyarakat terhadap isu itu. Jadi jika anda terkena troll, baik korang berdiam diri dan jangan bertindak balas kerana setiap tindak balas korang itu merupakan feed kepada troll.

So basically, itu laaa apa yang aku paham mengenai troll ini. Di Malaysia sendiri ada beberapa troll yang pernah menjadi popular namun akhirnya berakhir begitu sahaja apabila orang mulai bosan. Troll ini sebenarnya merupakan satu benda yang negetif, Tapi ada yang berpendapat troll ini baik kerana ia bertujuan untuk membuka minda dan menarik minat pembaca berfikir dengan lebih mendalam

Ini merupakan pendapat peribadi aku mengenai troll. Jika ada percanggahan maklumat harap korang jangan troll aku pulak..hahahaha

Regards,
-Strider-


24 comments :

  1. Assalamualaikum azlan. hahaha takmau ahh kena troll. hihiii singgah menabung zalora sini~~~

    ReplyDelete
  2. troll ni benda biasa kat Malaysia.bukan setakat artis ngan ahli politik kena troll, rakyat biasa pun kena jugak kalau terbuat salah.huhu.sikit-sikit bolehla, tapi sampai menjatuhkan maruah orang tu kan dah dikira aniaya.

    ReplyDelete
  3. bila org buat troll, saya tumpang gelak je..hihi

    ReplyDelete
  4. biasalah tu. manusia zaman sekarang ni suka popularkan benda yang bodoh. lepas tu lama-lama diamlah. cari benda bodoh lain untuk di femeskan pula

    ReplyDelete
  5. troll ni banyak guna untuk memerli saja CT rasa hahahaks..
    nak meyindir and some people rasa kelakar..

    ReplyDelete
  6. hahahah...aku always kna troll bro :D jemput singgah ke blog bro kalau sudi :)

    http://santanmanis.blogspot.com/2014/07/boleh-gelak-sampai-tertonggek-kalau.html

    ReplyDelete
  7. troll...haha tengok gambar hitam putih tu pun dah membayangkan betapa sinis & annoyingnya senyuman tu...huhu ;p

    ReplyDelete
  8. Tak pasal2 kena troll, glamer satu Malaysia... silap2 satu dunia huhu...

    ReplyDelete
  9. Selalunya Trol ni dianggap kelakar. Ada mesej tapi dalam bentuk yang agak kasar...

    ReplyDelete
  10. perkara yang jelas bertentangan dengan agama dan nilai - nilai murni tu x yah lah buat atau menjebakkan diri ... tak berbaloi !

    ReplyDelete
  11. hahaha.. nk troll benda baik2 la tp kadang2 suka edit muka letak muka troll ni.

    ReplyDelete
  12. cik CDM25 tu kira troll gak kot.. :D

    ReplyDelete
  13. owh... baru fham.. thank sharing...

    ReplyDelete
  14. Yang aku tau troll ni makhluk gergasi yg besar tuu.. pastu biler kena cahaya matahari terus jadi batu...ahahahahahaha..... tapi ni troll lain pulak... :D

    ReplyDelete
  15. troll ni biasa aku layan untuk happykan diri sendiri je... tapi kadang kesian mangsa yang kena troll tu..haha

    ReplyDelete
  16. suka baca Sabahan troll .. lawak! tapi berinti :p

    ReplyDelete
  17. Sekarang ni bahaya..slh sikit je kena troll.....

    ReplyDelete
  18. budak2 suka betul baca troll ni..pastu mula lah ikut2. hmm..

    yg sy tau troll ni raksasa hodoh dlm cerita2 dongeng. hikhik

    ReplyDelete