Thursday, July 3, 2014

#1446 - Orang KL Poyo

Hye Readers,



Ini keyword yang kebetulan aku jumpa kat Nuffnang tadi. Ada jugak orang seacrh pasal "orang KL poyo" rupanya. Selaku wargakota yang lahir dan menetap berpuluh tahun kat KL ini, topik ini merupakan satu topik yang menarik. Adakah orang KL ini poyo sebenarnya??

Sepanjang aku duduk kat KL nie, aku tak rasa orang KL nie poyo tapi aku juga tak nafikan yang kat KL memang ada orang yang poyo. Persoalanya adakah orang yang poyo itu memang berasal dari KL atau dia berhijrah dari luar bandar dan menjadi culture shock sekaligus menjadikan dia seorang yang poyo?



Sebenarnya aorang KL tidak laa poyo seperti yang disangka. Yes, mungkin mereka ada sedikit proud mengenai tentang KL kerana bagi mereka this is their hometown. Kadang-kadang aku tak nafikan yang ada sesetengah orang sanggup melupakan kampung halaman hanya dan bertukar menjadi poyo semata-mata mahu bergelar orang KL.

Bagi orang KL macam aku yang tiada kampung halaman ini. tiada istimewanya menjadi orang KL kerana ada masa-masanya aku rindu suasana kampung. Mujurlah aku membesar di kawasan kampung walaupun kampung aku ini di tengah-tengah kotaraya.

Apa yang aku tulis ini bukan represent orang KL tapi lebih kepada diri sendiri. Kalau korang rasa aku poyo, itu bermaksud aku jer yang poyo, ada lagi budak KL yang tak poyo sebenarnya.

Regards,
-Strider-

55 comments :

  1. ada yg poyo...tapi tak semua lah..hehe

    ReplyDelete
  2. biasala KL kan..hihi
    saya pun org KL jg..

    ReplyDelete
  3. Poyo tu ape maksudnya, Jm kan org kg so x tahu sgt term2 nih hiksss adakah Jm poyo? Heeee

    ReplyDelete
  4. hahaahaa..tu dia anak KL yg menjawab!
    bagi akak, Lan tak poyo pun.

    eh..maksud poyo pun tak berapa jelas sebenarnya. :D

    ReplyDelete
  5. salam. sy yang cari keyword tu hahhahaha takda la gurau :D

    ReplyDelete
  6. haha.. kelakar plak tgk keyword tu

    ReplyDelete
  7. Haila.. pelik2 , poyo tu atas individu bukan kenegerian.

    ReplyDelete
  8. org kl poyo..yg poyo tu duk ceruk tok kun mana..lpas tu duk kl sekejap.. tu yg jadi poyo tu.. slalunya yg betul2 duk kl.. relex je.. ha..ha bro..
    klix2

    ReplyDelete
  9. Hello ! Ai orang KL , tak poyo pun okey !! :D

    ReplyDelete
  10. amboi...sapelah yang poyo sangat tu..hehe

    ReplyDelete
  11. poyo ker? macam tak jer.... hehe....

    ReplyDelete
  12. nasib baik saya bukan orang KL, pernah belajar kat KL 3 tahun jer..then keje kat KL jap..belum consider orang KL la kan..

    Kini Anda Boleh Membeli Sendiri Produk Shaklee Secara Online

    ReplyDelete
  13. Orang asal duduk KL perangai dia tak poyo. Yang poyo ni biasanya yang baru-baru lagi duduk KL. Rasa macam up sangat lerrr tueeww stay kat KL nieyhhhh.

    ReplyDelete
  14. ahahahahaha... macam2 ada org search kan... kat mana2 pon ada org poyo bro..bukan di kl jer... :D

    ReplyDelete
  15. Orang yang biasa dengan kampung & KL... takkan heran akan kedua2nya... macam... Sha sekarang laa kan.... haha ! cecelik mata duduk KL... dah besar parent beli rumah kat hulu... dekat2 kawasan perkampungan.... so mana2 pergi tak heran arr... dedua pun Sha so proud wooooo....

    <--- Anak jati KL yang poyo...lalalalala

    ReplyDelete
  16. Siapa cakap Azlan poyo ni? Ermm, tak semua orang KL poyo. Wiwiwiwiw.

    ReplyDelete
  17. oh ini entry poyo.

    alamak, habis la niesa marah lah lepas ni. eh2.

    haha!

    ReplyDelete
  18. Haha... orang KL poyo yee...
    x semua camtu...

    ReplyDelete
  19. kg lg best, xpyh pning-2. =) salam singgah

    ReplyDelete
  20. Ini semua poyo...... pada Cikna manusia ni sama je pokok pangkal pada hati, ade gak yg duk p'dlm'an tapi poyo....PEACE.....;-)

    ReplyDelete
  21. Orang KL memang poyo pun. hahahaha

    ReplyDelete
  22. ada jugak org pi google keyword mcm tuh ye. kelakar lak.

    ReplyDelete
  23. Raya KL la kita camtu yer... bleh la 1st raya datang beraya kat Kg Baru kan... :D dekat jer tuee... :D

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum azlan. ada juga orang cari benda camni dekat google kan? ahhahaa lawaksss~~~

    ReplyDelete
  25. Selalunya org yg lahir kt KL tak poyo.. org2 yg dtg yg slalunya poyo. Yg baru dtg ada yg terlebih poyo walaupun tak semua mcm tu... wallahualam...

    ReplyDelete
  26. Biasalah tu kan..sifat manusia..

    ReplyDelete
  27. Hahahahha pun ada eh org search keyword camnih? Adehh apada

    ReplyDelete
  28. kebanyakannya sebab cultural shock.. dtg dari mana2 lpas tu buat mcm tmpat sdiri..

    ReplyDelete
  29. ke'poyo'an itu ada di mana2 saja, tidak hanya terhad di ibukota saja... hahah~ ;p

    jemput bersahur~

    ReplyDelete
  30. poyo ke? biasanya je rasanya orang KL ni.salam kenal n follow sini ye strider

    ReplyDelete
  31. poyo tu attitude sebenarnya . x kira dr mana mrk dtg , klu dah nak buat perangai tu , mrk buat juga ... memandu jetta di petang hari ... heh heh

    ReplyDelete
  32. Orang KL Poyo???sape?sape? Azlan Strider tuh ke? eh x la...dia bestttt...( bilo dio nak blanjo den ni...dh byk kali puji dah ni)

    ReplyDelete
  33. AJ tak poyo.......
    AJ fuiyooooo...... Hahahahaha....
    Pelik betul keyword tu... ade jugak orang mencarinya ek.....
    Agaknya keyword tu refering entri yang mane la tu ek...

    ReplyDelete
  34. Masa belum kawen..akak selalu cakap tak nak kawen dgn orang johor. ..
    Sebab 'orang johor poyo...berlagak. .suka cakap besar...'
    Tapi akhirnya kawen org johor gak...haa..telan la kata kata tu balik...negeri seseorang tak menjamin perilaku mereka...yang penting didikan keluarga

    ReplyDelete
  35. Ada yang poyo. Tapi hanyak dikit-dikit hehe.

    ReplyDelete
  36. Hahaha patutlah kak AJ dok hai orang KL poyo ehh? Baru tauuu hahah

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum & Salam Perkenalan...
    Jom imarahkan Ramadhan dan join GA saya ni :
    http://ummudd80.blogspot.com/2014/07/ihya-ramadhan-giveaway-by-ummudd80.html

    ReplyDelete
  38. haha.. keyword x menahan..

    ReplyDelete
  39. tak tahu nak gelak ke nak apa..tappi saya orang johor..ngeh2

    ReplyDelete
  40. orang memang suka jugde sesuatu perkara berdasarkan apa yang mereka nampak... sama jugak seperti kelantan..ramai yang kata orang kelantan berpuak2..hahaha..

    ReplyDelete
  41. Ada pro da kontra... Sama je mna2 pun..

    ReplyDelete
  42. mungkin dia nk cari maksud poyo kot..hahaha..

    ReplyDelete
  43. Apa maksud poyo yang sebenar? bukan sempoi ke? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bajet2 , belagak, jenis nk up, good2 ...tu semua kata ganti nama bagi poyo. haha

      Delete
  44. hahaha.. mcm2 peel la. kalau nina xhabis2 dgn nasi kandaq. ceh. rata2 kawan yg tinggal di KL kesemuanya ad kampung luar KL.

    ReplyDelete
  45. Biasalah tu, manusia nie kan ada pelbagai ragam...

    ReplyDelete