Monday, May 12, 2014

1409 - Flora Cafe Ampwalk

Hye Readers,



Hari ini aku nak review satu tempat makan kat Kuala Lumpur yang pernah aku kunjungi baru baru ini. Tempat makan tersebut adalah Flora Cafe yang bertempat di Ampwalk Jalan Ampang. Last time aku makan kat sana adalah pada Mini Gathering yang dijalankan oleh few bloggers, kalau korang nak rasa kemeriahan gathering tersebut korang leh (klik sini)

Sebenarnya, waktu aku pergi sana haritu ada 3 elemen yang menarik perhatian aku sebenarnya dan aku akan cerita pasal 3 elemen yang menarik pasal Flora Cafe ini iaitu dari segi menu, decoration and practically for events.

1) Menu
Menu untuk Flora Cafe ini pula terdiri daripada pelbagai jenis dari masakan Melayu hinggalah kepada Western Food. Aku lupa plak nak snap gambar menu mereka hari itu time aku pergi sebab aku sendiri tak terpikir masa tu nak review pasal Flora Cafe.

Set Lunch Ayam Masak Merah

Nampak macam sikit tapi ayam dia 2 ketul hokay...


Pada masa itu aku order Set Lunch yang terdiri daripada masakan melayu kampung sebab itu memang favorite aku. Harga yang dikenakan adalah berpatutan dengan quality masakan dan juga portion untuk sesebuah menu.

2) Hiasan Dalaman
Memandangkan nama pun Flora Cafe, jadi susah tentu hiasan utama kedai tersebut terdiri daripada bunga-bunga yang cantik. Aku nak cerita pun tak reti jadi mari kita layan a few gambar decoration yang ada kat sana.. (Picture Credit:  AyueJean)






Suasana kat dalam kedai tu pulak memang cozy dan nyaman sekali. Dengan suasana aircond yang suhu dia ngam-ngam jangan tanya kenapa kalau lepas makan korang rasa malas nak bangun.hehehe..

3) Events Practicality 
Pada pendapat aku, bukan semua kedai sesuai untuk dijadikan tempat utk buat event . Ada gak kedai makanan yang sedap tapi suasana dia tak sesuai untuk event. Di Flora Cafe, ia ada kedua-duanya dan menjadi tempat yang sesuai kalau korang nak buat event atau hanya sekadar datang makan sahaja.


Tapi kalau korang nak buat event macam gathering, birthday, dinner anniversary, celebrate special occasion, korang digalakkan untuk membuat RSVP dulu melalui contact detail yang akan aku beri di penghujung entry ini. Ini bagi mengelakkan daripada korang kecewa apabila datang dan mendapati tiada space kerana tempat sudah fully booked.

Kalau tak silap aku, mereka juga boleh bantu korang decorate skit ruang makan tu jika korang ade special request seperti nak gantung belon etc.

Jadi setakat ini laa cerita aku pasal Flora Cafe ini. Kalau korang berminat nak try makan kat sini korang boleh hubungi Flora Cafe seperti alamat yang tertera di bawah.

FLORA CAFE (AMPWALK)
Ground Floor, The Ampwalk 218, Jalan Ampang 50450 Kuala Lumpur
Phone : 03-2161 8010/ 03-2181 0986 (MEL)

p/:s: Cerita pasal trip aku ke sabah, nanti aku akan update yaa...

Regards,
-Strider-

49 comments :

  1. Eh Niesa belakang Azlan ke ? Lalalalalalala. *seiringdansejalanseindahbungaditaman* :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak tak perempuan tudung hitam sblh Azlan tu? hah! yg tu la yg kena reject tu...hahahaha....

      Delete
  2. baru tgk muka latest lan..hehe
    *klik iklan..:)

    ReplyDelete
  3. bunga-bungaan dalam restoren.. bestnye..mesti tak mau keluar kalau masuk neh... boleh try neh..sambut anniversary..mesti romantik kan... banyak munga...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup Naniey...untuk anniversary memang sesuai..hehehe

      Delete
  4. sekali sekala turun kl dkt area ampang tak tau nak makan kat mana... tapi lepas baca review ni mesti kena pergi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..nanti kalau singgah ampang try laa mkn kat sini..tak jauh pun dari KLCC..hehe

      Delete
  5. Suka nampak deco tu.. rasa cam selesa dan santai je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. deco dia memang antara benda yang menarik perhatian gak laa...hehe

      Delete
  6. hiasan dah macam pelamin hehe cantik :) awak review la sekali ngan harga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa, lupa plak nak nak snap gambar menu aritu. tapi basically,untuk tempat macam nie dengan food yang sedap, harga dia kira berbaloi laa..hehehe

      Delete
  7. macam menarik jer kan Azlan? cozy pun yer jugak kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kak..tempat dia memang cozy and sejuk jer..hehehe

      Delete
  8. Dia punya pinggan nasik memang Unik habis. Hehe.

    ReplyDelete
  9. Tempat yang cantik
    Ada kesempatan nk datang juga

    ReplyDelete
  10. giler ah cantik
    3 ciri terpenting time pilih tmpt makanan
    hrga berpatutan x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga berpatutan bro..untuk aku makan aku hari tu kira worth the money laa..hehehe

      Delete
  11. serius husna perasan tempat nih macam best nak gather ramai2..
    mcm tempat lain rasa mcm segan sikit kan..

    ReplyDelete
  12. cantik la tmpt tu strider, klo dating situ sure romantik. view dia cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. dating kat sini pun memang nampak romantik..hehehe

      Delete
  13. whoahh.. nice sharing.. teringin nak kesana.. tp jauh n takde transport.. satu hari nanti insyaAllah (: . tq utk info last tu.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah semoga dipermudahkan urusan nanti..hehehe

      Delete
  14. Menarik.. mmg menarik utk singgah ni. Thanks sharing Strider.

    ReplyDelete
  15. tak sabar tuggu entry pasal trip ke sabah tu, btw..teringin gak nk dating ke sini, romantik jer tengok tempat ni ;)

    ReplyDelete
  16. naisee... deco kat situ banyak bunga plastik lagi dari bunga ori ke, atau sebaliknya kat cafe tu? atau mmg bunga plastik saja? ^^

    menabung~

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perasan sangat tapi campur2 laa, ada yang deco bunga plastik dan ade deco guna bunga hidup...hehe

      Delete
  17. Hehe...ntah bila la ada peluang ke sana...yg kat jb ni pun...kadang kadanf orang tanya mana tempat makan yg best...tak tahu nak jawab apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti jangan lupa bookmark link nie..hehehe

      Delete
  18. Quite Cozy...Macam Cozy Corner..My favorite place...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..tempat nie dengan Cozy sama sama awesome cuma deco kat sini menarik skit berbanding kat cozy rasanya..hehe

      Delete
  19. Darlie & Whisper For you...

    ReplyDelete
  20. nanti boleh ajak niesa date kat sini. mengimbau kenangan katakan. eh!

    ReplyDelete
  21. Ok kalau nk mkn2 kt sini..kalau gathering mcm xsesuai sgt sbb ada time limit kan...sbb rasa 3 jam mcm kejap sgt je...hahaha...tp suka tgk decoration dia...mknan pun ok...

    ReplyDelete
  22. Ni yg kena gi terjah kedai ni...ekekekekeke... kalau ke ampang nanti boleh ler singgah... :D

    ReplyDelete
  23. cantik sebab ada bunga di sekeliling kita heee.suka..suka.harap akan dapat jumpa admin ini suatu hari nanti.

    ReplyDelete
  24. klik iklan nuff "contest promote" dua kali :)

    ReplyDelete
  25. Nanti2 kena datang jugak sini... :)

    ReplyDelete
  26. siap buat review ni, ada dapat apa2 ke..? hehehe

    ReplyDelete
  27. bestkan dpt lepak2 dgn adik2 blogger comel.. kalau tak silap cafe ni pun jd tmpat shooting drama ariana rose kan. hehehe

    ReplyDelete