Wednesday, February 26, 2014

#1366 - 3 Cara Jimatkan Bill Telefon

Hye Readers,



Setelah beberapa hari menghilangkan diri kini aku kembali online semula bersama korang semua. Untuk kali ini aku nak share 3 tips berguna untuk korang jimatkan bill telefon korang. Actually sebenarnya ada 9 tapi aku pilih 3 yang terbaik. Kalau nak tengok tips yang lain korang boleh klik sini

1) Panggilan Percuma
- Salah satu untuk menjimatkan bil telefon adalah dengan mencari service provider yang ada menawarkan panggilan percuma kepada beberapa no yang korang pilih. Korang bleh pilih beberapa no yang korang selalu call seperti suami/isteri, kekasih, rakan karib atau yang berkenaan. 

2) Pilih plan internet yang boleh membenarkan panggilan percuma.
- Untuk pelan internet sekarang nie, pelbagai plan diwujudkan mengikut kesesuaian pengguna. Kalau korang nak pilih plan internet, pastikan plan itu membenarkan anda membuat panggilan percuma melalui apps seperti Viber, Line, skype dan lain-lain. 

3) Pilih prepaid jika anda kurang menggunakan telefon.
- Aku sebenarnya seorang pengguna prepaid kalau korang nak tahu, pelan internet aku dan call aku tak mencecah RM50 sebulan. RM30 untuk internet dan RM20 untuk call out. Kouta untuk internet usage korang boleh control jika korang jenis selalu menghabiskan masa di tempat yang mempunyai wifi seperti di rumah/pejabat.

So itu antara 3 tips yang boleh diamalkan jika korang rasa nak cuba kurangkan bil telefon. Sebenarnya kalau korang berjimat, credit untuk panggilan keluar boleh dijimatkan.Cuba maksimakan penggunaan internet free korang untuk arrange something. Make calls bila ada sesuatu benda yang urgent atau memerlukan response yang pantas. Tapi jangan laa kedekut sampai miscall and suruh orang call balik..hahahaha

Untuk lebih tips (Klik Sini)

p/s: nak menghabiskan masa membalas jejak jap...

Regards,
-Strider-

31 comments :

  1. jimat juga bro pakai hp..call out pun rm20 ja.. kalau saya paling kurang pun rm30, itu pun bukan selalu ley dpt mcm tu..terima kasih bg perkongsian ini bro.. :-)

    ReplyDelete
  2. Please call me back.

    Ni mesti orang tu buat call me back sebab takde kredit kan... hehehe..

    ReplyDelete
  3. Nak jimat paling senang.. guna prepaid yg panjang jangkahayat topupnya. Stakat ni u mobile mendahului dgn topup rm30 setahun tahan. Pastu takpayah telefon, tunggu org je tel.. amacam jimat tak?

    ReplyDelete
  4. sharing is caring.. pilihan di tangan masing2

    ReplyDelete
  5. betul, pakai prepaid senang nk kawal

    ReplyDelete
  6. dulu guna no celcom upax.. memang jimatla sbb murah dan tarikh luput pun lambat. tapi skrg da tukar no lain.. agak terbeban jugakla sbb kalau 10 ringgit tahan seminggu je, 5 ringgit tahan 3 hari je.. errkk... *_*

    ReplyDelete
  7. guna wassap je.. tp col dgn msj pun selalu gak tp xla membazir. nice tips

    ReplyDelete
  8. SA guna postpaid..family plan maxis dgn cik abe ..huhu..tp bil byr la..panggilan 30
    Internet 3gb rm68...hihihi..kira la sendiri

    ReplyDelete
  9. Sekarang ni bill dah banyak kurang coz most of time on whazzzupp..Untungkan kalau banyak app free..

    ReplyDelete
  10. setuju dengan tips no dua tuu... memang banyak jimat kalau buat panggilan ke luar negara... :)

    ReplyDelete
  11. setuju dengan semua cara menjimatkan bil telefon ini lan.. dulu aiza pernah guna postpaid, bulan-bulan guna sikit pun kena bayar macam tu juga.. akhirnya tukar kepada prepaid. lebih menjimatkan.. menabung education uk..

    ReplyDelete
  12. Tips yg baik in.. dulu aku pakai line post paid. Bila tukar ke smartphone & tak berapa faham ttg paket2 data ni, aku syok je pakai internet smpai bil hujung bulan hampir cecah rm1000.00 huhu.. mmg terkejut gila, semput dada & lemah lutut rasanya.. baru aku tau kena subscribe plan internet pulak hahaa.. sejak tu sehingga kini aku lebih rela guna prepaid.. klu terjebak lagi mcm tu pun tak bnyk duit yg hangus.. mmg pengajaran lah... :D

    ReplyDelete
  13. tip yang bagus.. saya pun guna prepaid...tiap2 awal bulan akan top up 30 hengget.. penggunaanya tak sampai pon 50% sebulan.. selalu ada balance.. dah jadi topup terkumpul dah.. tiap2 bulan akan bertambah..hihi

    ReplyDelete
  14. selalu saya pakai telefon rumah hee..sejak tak kerja ni saya susah nak topup hu...

    admin sihat ker heee...

    ReplyDelete
  15. education from nuffnang kt sini heeee,,,thnks eh

    ReplyDelete
  16. Ada satu lagi tips yg ko tak share lagi...

    Satu tips lagi tu ialah pinjam telefon kawan... Cakap bateri habis :d

    ReplyDelete
  17. aku lbih suka guna plilih plan internet..memg jimat :P

    ReplyDelete
  18. Nice tips..niesa pn pgguna prepaid...sebulan pakai kurang rm50 sbb mmg jarang call out...

    ReplyDelete
  19. Nurul guna postpaid tp buat masa ni, company la tolong bayarkan.. jimat la juga :D .. tp utk calling selalu juga guna kakao talk.. memang clear dan whatsapp utk message.. mmg ade kalangan yg jenis cam Strider cakap tu, ring sekali jek.. adoiii la.. sendiri mau paham la ...hampehhh.. haha

    ReplyDelete
  20. sis juga krg guna tel . lbh byk guna pm fb . jadi guna talian internet + tel mmg menjimatkan .

    ReplyDelete
  21. Hehehehe baru tahu xD
    tp mmg sekarang dah jimat dah sbb guna internet je lebih hihihi

    ReplyDelete
  22. Entah lah Ida tak pandai mencari atau lakukan tips2 ni...Bil telefon Ida mencecah RM160 sebulan... padahal Ida jarang buat call...mungkin kesilapan ambil pakej kot

    ReplyDelete
  23. Sekarang ni dok guna internet je. Call dgn sms dah kurang, Memang dah jimat dah.

    ReplyDelete
  24. sy guna prepaid.. xpenah kira pun berapa kali topup dlm sebln..haha.. tp setiap kali topup plg byk pun RM10.. hahahaha..

    ReplyDelete
  25. aku x pakai internet plan sbb kat ofis ada wifi dah. utk call lak, aku guna postpaid celcom 5+1. setakat ni maintain rm53 je setiap bulan.

    ReplyDelete
  26. pandai buat promosi.. hehehe...

    ReplyDelete
  27. Kena tgk gaya penggunaan sendiri, kalau perlu ubah...kita ubah.
    Maksudnya dengan plan data yg semakin murah sekarang, kita mungkin boleh beralih dari SMS ke whatsapp, telegram atau lain2 lagi.
    Cari plan yg sesuai dgn gaya penggunaan kita sendiri. Biasanya telco akan design pakej utk target certain gaya penggunaan.

    ReplyDelete