Wednesday, January 22, 2014

#1345 - Date or Hangout? [Part2]

Hye Readers,



Untuk membaca entry Part 1 sila klik sini. Terima kasih kerana mereka yang sudi share pendapat korang mengenai topik ini. Topik ini sebenarnya sebuah realiti kehidupan dimana seorang lelaki mungkin boleh mislead tujuanya ketika mempelawa seseorang wanita keluar. Ini pernah gak terjadi kepada aku.

So sebelum itu mari kita tengok sikit apa kata kata rakan blogger kita mengenai topik ini;

Sheila Salim
Assalamualaikum awak. isu ni, dah lupa la camne nak huraikan. hehe rasanyalah, kalau kawan lelaki ajak keluar, sheila anggap hang out. Kalau pakwe/suami ajak keluar, date la. hihi (",)

Amanda Suria
For me senang je...if lelaki ajak keluar its just a first hangout...if dh lama kawan skit...baru boleh claim its a date...for SA la..mcm SA ngan cik abg la...dh kawan dah beberapa kali keluar then dia ajak dating on the special date...masa tu declare couple...until today...cuma kami belum meterai dengan ikatan kekeluargaan.

Nuranne (formerly simplyseoul)
emm kalau hangout can lead to date juga tu. it''s like a trial before dating. haha.. xpasti pula buddy.

Sobri Yacob
bagi aq ok saja ajak wanita kluar..tapi tiba2 trus tringat stament ustaz azhar idrus..haram mgajak wanita itu kluar kalau x de niat nak kahwini dia... errr.....:) mcm mana plak kes lelakiajak kluar..adakah akan dicop gay :) ksimpulanya..smuanya atas niat :)

Vee Sandi
pendapat sis mudah jer . klu sebelum pelawaan tu berlaku , hubungan yg terjalin sekadar kawan , maka hangout lah . Tapi kalau sebelum pelawaan tu berlaku , dalam hati sudah ada taman , maka jadi datelah . cuma taman dlm hati tu pada salah seorg saja atau keduanya . Kalau satu pihak jer , maka satu pihak akan anggap sebagai date dan satu pihak lagi akan anggap hangout . Kesimpulannya , selagi xde lafaz , pelawaan tu sekadar hangout jer . tapi ada gak yg salah faham ... heheheee ^_ ^

Affy Afiqah
date or hangout ea...terpulang kepada macam mana seseorang tu define juga laa kan lan...macam ika....kalau date, ika anggap itu pelawaan yang serious...kalau hangout, setakat chill2 biasa dengan kawan2..susah laa nak describe in words adehhh T_T. pada ika tengok pada cara lelaki tu pelawa juga laa....rasanya dari situ kita boleh tahu dia ajak date ke hangout...kut hahahahha..tp bukan senang juga nak "baca" pelawaan dr lelaki or vice versa..

Ain Diyana
kacang bin goreng je,,, kalau kuar hang out, expenses sendirian berhad .. kalau dating,, tgk movie dia belanja.. makan dia belanja... boling dia belanja... hantar balik plak bebetul semudah2nya untk org yg dia nk ngorat.. kalau hangout, bye2 kat lokasi tersebut n bawa haluan memasing... & bila dh balik tu.. kalau org tu sms "dh smpai umah?" haaaa.. jeng jeng jeng... ada makna lah tu.. normally kalau hang out.. lantak la dh smpai umah ke belum.. hehehehe

So itu antara beberapa pandangan orang lain mengenai Date or hangout ini. korang boleh baca komen-komen lain melalui link yang aku bagi kat atas tadi. Sebenarnya ini satu benda yang boleh dikatakan subjektif kerana ia bergantung kepada personaliti seseorang.

Memandangkan aku tak dapat nak bagi pandangan untuk pihak lelaki dan perempuan jadi aku kemukann pendapat aku dari pihak perempuan, jadi kepada lelaki pandai-pandai la korang improvise ayat ini ek. sama ada hangout atau date itu bergantung kepada beberapa perkara seperti, berikut:

Its a Date
  • Jika pelawaan dia itu memang jelas berunsur date seperti "Jom makan malam bersama saya" ataupun "Jom dating minggu depan"
  • Jika ia datang menjemput kat rumah sambil membawa bunga (jarang orang buat) atau membawa buah tangan seperti coklat.
  • Jika lelaki membawa ia makan ke tempat yang eksklusif atau fancy restoran dengan suasana yang romantik.
  • Jika dia menghantar perempuan itu balik dan juga text selamat malam sebelum tidur. 
  • Semua aktiviti yang dilakukan pada hari tersebut telah dirancang lebih awal, normally ia dilakukan oleh lelaki 
Its a Hangout.
  • Dia ajak korang "tag along" dalam aktiviti yang dia dilakukan. Kalau lelaki ajak perempuan teman dia pergi bermain/tengok bola than its a hangout.
  • Jika ia cerita tentang perempuan lain yang diminati.
  • jika dia ajak untuk berjumpa dengan kawanya selepas korang makan.
  • ketika berjalan di keep a distance a bit dan berjalan tidak terlalu rapat.
Jadi itulah serba sedikit pendapat aku mengenai date or hangout ini. Lain kali kalau korang tak sure sama ada lelaki ajak date or hangout, tanya jer terus terang supaya tak berlaku sebarang misleading intent. Kalau segan nak tanya secara serius, korang leh tanya dalam nada yang bergurau.

Regards,
-Strider- 

28 comments :

  1. Assalamualaikum azlan. hehe sheila setuju apa yang awak tulis. hehehe. depends on what we say, what we plan, hihi >________<

    ReplyDelete
  2. "hangout" bkn biasanya lebih dari berdua ke..??

    ReplyDelete
  3. x kisah la macam mana pun kan Lan..janji objective dia ajak keluar tuh...

    ReplyDelete
  4. Pada idah, apa pun ianya terletak pada NIAT kita... Untuk suka? untuk mengisi masa lapang? untuk berkenalan? :) Tepuk dada tanya iman...

    ReplyDelete
  5. grr lambat respond....hehe

    bagi saya kalau lelaki ajak keluar semua dikira date hihi saya tak hangout ngan laki secara berdua... kalau beramai2 tu ada tu dikira hang out :D

    ReplyDelete
  6. baca entri nie teringat plak zaman muda remaja dulu.... hehe.. selalu start dengan hang out, kemudian dating akhirnya kawen.... :D

    ReplyDelete
  7. Bagi yang dah kahwin tu, hangout kot.....hihihi

    ReplyDelete
  8. bagus huraian ini.. ianya subjektif, setiap orang ada pendapat masing-masing.. hehe.. klik churp2..

    ReplyDelete
  9. oklah tu strider..& churp-churp for you...

    ReplyDelete
  10. wahhhhhhhh hihihihi qila takpernah lagi hangout / date TT_TT

    ReplyDelete
  11. Harap pihak perempuan mahupun lelaki jngn tersalah anggap bila diajak hang out tp disangkanya dating.. masalah problem juga mcm tu kan Strider.. baik2 kawan jadi tak kawan pulak sbb terasa huhu.. :)

    ReplyDelete
  12. baik tanya siap2 sebelum salah membuat kesimpulan..
    pengupasan yg baik bro :)

    ReplyDelete
  13. banyak juga pandangan mereka tentang hangout dan date ni. Hangout ni biasanya orang pergi pawagam ke, jalan shopping, main bowling dan mcam-macma lagi.

    ReplyDelete
  14. wahh ^_^ klau awal perjumpaan itu hang out ^_^

    ReplyDelete
  15. tengok tempat jugak. kalau takat starbucks - itu hangout. kalau pergi jalan2 ke mall, kemudian tengok wayang, dinner tempat best. itu date.
    kalau tak pun, cakap je straight kan. nak ajak hang out. so takde la salah paham

    ReplyDelete
  16. tol ke . nasib bagitahu hahaha .. t kena rujuk kat blog ni hee

    ReplyDelete
  17. It's so true. Lain kali kalau nak mudah, tanya je dlm nada2 gurau tu. Kang tak pasal2 syok sendiri. Hehe.

    ReplyDelete
  18. Hehe.. X.penh hang out dgn kengkwn berlainna jntina...

    ReplyDelete
  19. Hehe.. X.penh hang out dgn kengkwn berlainna jntina...

    ReplyDelete
  20. bagus pendpt kwn2 blog tu... kena bijak la kan utk paham .... kalo tak, salah paham jadinya... huhuhu..

    ReplyDelete
  21. oowwhhhh.. hahaha.. nice entry.. :D

    ReplyDelete
  22. salam. huhuhuhu sy pun kadang keliru hangout dengan date tu :D

    ReplyDelete
  23. oh bangganya my comment one of them.. just my 2cents..
    untung lah sapa2 yg dpt bunga n chocolate.. wujud lg ke lelaki romantik mcm tu.. :)

    ReplyDelete
  24. aah kan strider..klo rasa ragu2..blh tanya kat dia
    xpun dgn cara bergurau..xde la org tu terasa sgt..hihi
    Custom Made Sticker Kereta menyerlahkan kreativiti anda!!

    ReplyDelete
  25. Haha bagus entry ni sebab kekadang ada yg salah faham ><

    ReplyDelete
  26. haaa betul laa tu....
    dating is more to something privacy between you and your partner...privacy yang dimaksudkan ialah getting closer to know each other...bukan berkisar tentang orang lain...it just between both of you...kut..huhu

    ReplyDelete
  27. Baik tanya siap2...nak dating ke nak hang out...hehe..jgn sampai tersalah anggap

    ReplyDelete
  28. sis hanya akan anggap sbg dating jika dah declare . klu tak , hangout jer .

    ReplyDelete