Tuesday, December 17, 2013

#1307 - Kombinasi Maut Membunuh Mita Diran

Hye Readers,


Mita Diran merupakan seorang copywriter (penulis iklan) telah meninggal dunia akikat kerja yang berlebihan. Kejadian ini berlaku di Indonesia beberapa hari yang lepas. Sebelum kejadian Mita yang bekerja dengan Young & Rubicam Indonesia dikatakan seorang yang ceria.



Namun di sebalik keceriaan itu, Mita juga merupakan seorang yang remaja yang bekerja keras. Ini diakui melalui tweetnya yang mengatakan dia sudah bekerja selama 30 jam dan masih lagi bertenaga.Namun siapa sangka sehari selepas tweet it, Mita menemui ajalnya.



Mita dikatakan pengsan dan terus dikejarkan ke Hospital Pertamina dimana dia berada di dalam keadaan koma. Dalam satu text yang dikirimkan oleh ayah kepada rakan-rakan Mina,ayahnya memberitahu yang anaknya telah bekerja selama 3 hari berturut-turut.

Sejam selepas text tersebut dikirim, Mita telah meninggal dunia dan mengikut laporan, Mita dikatakan meninggal dunia akibat kombinasi yang membawa maut iaitu kerja yang berlebihan dan minuman Kratingdaeng iaitu Redbull version Thailand. Seperti yang kita tahu, minuman sebegini mampu memberi tenaga yang lebih ketika badan kita sudah tidak ada tenaga lagi.


Pengajaran yang kita dapat dari kejadian ini ialah jangan biarkan kerja membunuh kita. kadang kala akibat komited untuk menyiapkan satu-satu tugasan kita mengambil ringan tentang limit yang boleh ditampung oleh badan kita.

Walaupun terdapat pelbagai produk diluar sana yang mampu memberi kita tenaga extra tetapi itu bukan satu alasan untuk kita tidak berehat dari membuat sesuatu kerja. Aku harap kejadian ini dapat memberi pengajaran kepada kita semua termasuk diri aku sendiri.

Regards,
-Strider-

Sumber: Venusbuzz

35 comments :

  1. pernah kerja dekat 30 jam juga..... ada lah rehat 1/2 jam utk tidur in between 30 jam tuu....tapi ting tong jugak lah... hehe.... kerja teruk mcm mana sekali pun kene rehat juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...sometimes our body need a rest...

      Delete
  2. Huhuhu. Sekarang ni kita kerja , balik sharp sharp. Hahaha. Kalau boss tahan , kita print artikel ni !! Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..print and letak kat atas meja boss..hahaha

      Delete
  3. reaksi pertama aku, ALAMAK! aku pernah tidur cuma 2 jam. berjaga sampai pagi cuma berbekalkan secawan nescafe dan kadang2 100plus...

    tapi kalau dah tak larat sangat, `selamat malam kerja' la jawabnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun kekadang ade keje keras...tapi semua depends on the body...rasanya kalau macam nescafe and 100 plus itu tak macam mudarat sangat kot...

      Delete
  4. pernah terbaca yg efek tak tidur sama macam ambil dadah..takziah pd keluarga..

    ReplyDelete
  5. merbahaya jika bekerja tanpa rehat begitu.. masa aiza bekerja dulu pun selalu balik lewat malam dan hujung minggu pun masih buat kerja, memang tiada kehidupan sosial.. jangan biarkan diri kita dikerjakan oleh kerja.. ambil masa untuk diri sendiri, keluarga dan rakan-rakan juga.. menabung churp2.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu aiza..selain daripada kerja masih banyak lagi benda yang kita boleh buat..kerja bukanlah segala-galanya...

      Delete
  6. this is not the right way to show our commitment towards our job or company.....giler arh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan SA??? hopefully she doesn't do it for company sebab tak berbaloi...

      Delete
  7. alamak, mmg kena ambil pengajaran ni.
    kita rasa ok, tapi dlm badan dah tak mampu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak...jangan kerana kerja, kesihatan diabaikan...

      Delete
  8. 30 jam tak berehat.. mmg bahayakan kesihatan betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana laa dia boleh terpikir nak buat camtu,...

      Delete
  9. isshh.. apa2 pun kita ttp manusia yg memerlukan rehat.Allah ciptakan siang utk kita bekerja dan menciptakan malam utk kita berehat.. klik churp2 disini.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fatin...sampai masa eloklah kita berehat...

      Delete
  10. aku kalau time exam, mmg nk kena pekena redbull la.. tapi kena pandai2 limit sendiri.. kita tahu, apa2 produk pun, kalau berlebihan, mmg bahaya. ambik sekadar perlu je.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. so lepas nie pha is leh kurangkan pekena redbull time nak exam..mungkin leh ganti ngan 100 plus or kopi..hehehe

      Delete
  11. ishhhh.. bahaya betul boleh straight keje sampai 3 hari...

    ReplyDelete
  12. kerja tu kerja juga ... kesihatan tetap perlu dijaga .

    ReplyDelete
  13. ada pulak kerja tanpa rehat, bole dia buat macam tu...inalillah..

    ReplyDelete
  14. 30 jam kerja non stop tu..gila kerja sgt neh!!

    ReplyDelete
  15. Ooo mcm tu ker ceritanya... sebelum ni Ida ada terbaca tajuk jer di yahoo, tapi tak baca pula ceritanya..

    ReplyDelete
  16. tdk kira di mana kita berada kalau dah ajal kita

    tapi sebolhnya jgn terlalu menyiksa diri sampai tdk rehat

    ReplyDelete
  17. selalunya kalau bekerja..kita akan bg sepenuh komitment..sampai keluarga pun kadang2 terabai. Kalau dah jadi macam ni, ada majikan nak meratapi kematian?..belum tentu kannn....tapi yg susah, keluarga kita juga...hehe sorry..komen terlebih emosi

    ReplyDelete
  18. beri pengajaran kepada ika juga ni....memang betul...kalau boleh tak payah laa nak bekerja lebih masa sampai tak rehat langsung...then minum minuman yang beri tenaga ke bagaiii..seriously tak payah...

    ika tak tido satu malam sebab banyak kerja pun dah tak mampu nak tahan...inikan pula 3hari tak tido...kerja gila namanya tu...sistem badan kita ni perlukan rehat juga....bila doctor sarankan 6jam or 7jam tidur...so you've to do it...rehat secukupnya...

    even ika student medic pun kekadang terleka juga bab kesihatan ni..kita tahu tapi kerja tu banyak sangat..tapi whatever it is, kisah ni jadikan laa pengajaran...

    minuman tenaga macam redbull, livita etc etc tu sebenarnya tak bagus, kandungan gula terlalu tinggi, buat je boleh buat collapse...tapi boleh rosakkan organ badan yang lain especially buah pinggang....

    ReplyDelete
  19. kerja berlebihan ni... bhya.. energy yg air tu bagi tak sama dgn energy bdn kita sendiri..

    ReplyDelete
  20. haihh.. bahaya betul... tp kalo dah ajal ....hmm apa2pun moga jadi iktibar buat smua.. keje tu keje jugak, tp kshtn tu kena la jaga...

    ReplyDelete
  21. nice sharing..semoga ini menjadi pengajaran buat kita semua..kalau nk tunggu kerja nk habis mmg x la kan?badan pn perlukan rehat jugak..tu menyeksa tubuh badan jgak namanya..huhu

    ReplyDelete
  22. Salam takziah buat keluarganya.. satu peringatan buat diri sendiri juga...

    ReplyDelete