Monday, December 9, 2013

#1294 - Rusuhan Di Little India

Hye Readers,

Aku baru balik daripada menonton filem Captain Philips dan ingat nak buat review pasal movie tu. Tapi niat itu aku tangguhkan sebentar untuk memberitahu tentang satu kejadian rusuhan yang berlaku di Little India Singapura pada ahad malam lebih kurang pukul 9.25 tadi.

Mengikut laporan The Straits Times lebih kurang 200 orang telah merusuh dalam kejadian tersebut. Mengikut sumber tidak rasmi kejadian tersebut berlaku apabila seorang warga Bangladesh telah dilanggar oleh sebuah bas yang menimbulkan kemarahan penduduk sekitar.

Keadaan  disana dikatakan kecoh sehingga ada kereta polis itu digulingkan dan dibakar. Polis mengesahkan bahawa "insiden" yang berlaku di persimpangan Jalan Race Course dan Hempshire Road. Jom tengok beberapa keping gambar yang dihantar melalui twitter oleh orang ramai.







Pihak polis anti rusuhan telah dikejarkan ke tempat kejadian untuk mengawal situasi daripada menjadi lebih buruk. Pihak polis Singapura juga menasihati orang ramai supaya tidak mendekati kawasan yang telibat dengan rusuhan. Kalau korang nak tengok video bus yang dirosakkan oleh perusuh (klik sini)

Setakat ini dulu berita yang aku boleh sampaikan untuk korang semua. Esok dan lusa mungkin aku tiada di hadapan PC kerana menghadiri training tapi aku ade menyediakan auto published entry and aku akan kembali menjeguk korang pada waktu malam.

Regards,
-Strider-

53 comments :

  1. teruknya rusuhan.. sampai sanggup membakar.. menabung inti dan maple..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa..marah betul dorang nie nampaknya.....thanks aiza for the nuffy...

      Delete
  2. What are they protesting against? Im not really up-to-date with the recent international news >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. i really dont know but the word from the street is because a bus knock down a bangladesi on that street...

      Delete
  3. Replies
    1. kejadian ini berlaku di singapura..hehehe

      Delete
  4. jadikan saya followers juga yaa ;)

    ReplyDelete
  5. Fuhh.. habis kereta polis & ambulans jahanam.. betul2 panas ni. Thanks sharing Strider...
    Menabung inti sini.. all the best for ur training! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah macam rusuhan politik pulak,..hehehe

      Delete
  6. oh my... ("-_-)

    hey goodluck on yer training ^^

    ReplyDelete
  7. owh.. kat singapore.. igtkn kat penang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 aku baca kat twitter ingatkan kat brickfield..hehhe

      Delete
  8. Ingatkan kat Singapore tu tak ada rusuhan... rupanya sama saja macam kat Malaysia nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. singapore ngan kita nie cam adik beradik jer...dorang je selalu perasan bagus..hahahahaha

      Delete
  9. ya Allah... nape smpai jd mcm ni...

    ReplyDelete
  10. adui..mcm2 la dunia sekarang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa..isk..isk..isk...

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  11. Dahsyat betul. Jarang kat Singapore ada rusuhan, sekali ada rusuhan teruk jugak kesan dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa.,.mana pegi undang2 ketat dia pun aku tatau...

      Delete
  12. semoga kejadian seperti ini tidak berlaku di malaysia... aminn...

    ReplyDelete
  13. gile power rusuhan di sana... Bercuti di Singapore ke bro?? hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde laa bro...got it from twitter...hehe

      Delete
  14. Perghhh Singapora yang mempunyai undang2 yang ketat pun mereka berani merusuh apa lagi Malaysia yer.... eee takut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan???marah betul dorang smpai tak ingat undang2...hehe

      Delete
  15. jarang berlaku terutama sekali kat negara yang dikatakan lebih selamat.

    jangan lupa review captain philip. aku adalah antara peminat tom hanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah malam esok aku buat bro..malam nie tak larat akibat berjaga game arsenal punya pasal...

      Delete
  16. ada terbaca ni dekat twitter...kenapa laa pula ni kan sampai buat rusuhan...apa yang tak kena sebenarnya? kalau ada berlaku kemalangan sekalipun melibatkan orang awam kenapa sampai merusuh begini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin yang kena langgar tu dewa2 kot...hehehe

      Delete
  17. Sampai macam itu sekali rusuhan sampai 200..semoga keadaan tidak menjadi teruk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dengar khabar polis berjaya mengawal keadaaan...

      Delete
  18. tak suka la rusuhan rusuhan ni..bukan bawak ke mana pun..apa la diorang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah...mungkin yang start nie tengah mabuk kot...

      Delete
  19. ye... ada baca berita ni kat fb... hmmm donia skrg... sedih la..

    p/s: oh yer terima kasih tau utk cadangan tentang open new tab tu.. ada tutorial x mcm mana nk buat? hihi.. xtau la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah nanti saya cari tutorial tu kalau ade....

      Delete
  20. Habis rosak harta benda awam.. membahayakan nyawa org awam juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorang nie mana pikir semua tu...isk..isk..isk..

      Delete
  21. wah kalau bisa ya jangan berbuat kerusuhan ya mas karena dampaknya nggak bagus. Lebih baik damai ya :)

    ReplyDelete
  22. Ganas jugak dia org ni ya...
    Masa mkn dgn member tgh hari tadi pun cerita pasal ni...huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yang dorang marah sgt pun saya tatau..hehe

      Delete
  23. Jarang ada isu-isu ni dekat Singapore kan...semoga tak melarat and under control...

    ReplyDelete
  24. merusuh tu cara tunjuk perasaan org skrg... org Malaysia pun byk nk ikut cara yg tak aman ni..

    ReplyDelete