Wednesday, October 30, 2013

#1209 - Tutorial Pendekkan Entry Link

Hye Readers,

Tadi aku sempat bertanya kepada blogger +HASRUL HASSAN  tentang cara untuk pendek atau tukar url entry. Sebenarnya url yang pendek akan nampak lebih kemas daripada urk yang panjang.Tajuk URL biasanya akan dipotong secara automatik bila taju entry korang panjang sangat..Contohnya:

Tajuk : [HOT ITEM] Jersi Away Liverpool Hitam Terus Dari Anfield Code 41123
URL : www.striderbuzz.blogspot.com/2013/13- hot-item-jersi-away.html

Kalau kita tengok url kan nampak macam tak berapa nak comel. Jadi dengan funggi edit url, korang boleh letak URL korang menjadi seperti ini :- 

Tajuk : [HOT ITEM] Jersi Away Liverpool Hitam Terus Dari Anfield Code 41123
URL:  www.striderbuzz.blogspot.com/2013/13- jersey-liverpool-hitam-away.html.

Kalau korang rasa nak edit url tu menjadi tajuk yang lebih pendek korang boleh gunakan function "link" yang berada di belah kiri korang itu. Kalau rasa tak berapa pasti, sila rujuk gambar yang bro +HASRUL HASSAN  beri ini.



Aku sebenarnya tak berapa sure sama ada benda ini memberi kelebihan dari segi pencarian engine tapi yang aku tahu ia memberi kelebihan kepada mereka yang ada blogshop. Berpandukan contoh yang aku beri bayangkan kalau anda boleh bagi URL terus tanpa merujuk kepada entry kerana url itu pilihan anda.

Regards,
-Strider-

5 comments :

  1. T kasih diatas perkongsian ye.. :)

    ReplyDelete
  2. oh cenggini rupanya..hehehe... 1 pgetahuan baru :D

    ReplyDelete
  3. Pernah baca kat Blog HH..tapi tak teringat nak cuba lagi. selalunya try to minimise tajuk entry..

    ReplyDelete
  4. Nak kena try baru boleh paham ni..

    Kalau utk letak link entri blogshop kat fb, akak selalu guna bitly.

    ReplyDelete