Wednesday, February 6, 2013

#1055 - Mitos Rokok Elektronik

Hye Readers,



Selain dari pada aku, ramai juga blogger lain yang buat entry kata Rokok Elektronik (RE) ini bahaya tapi most of them hanya copy paste artikel surat khabar dan since mereka bukan guna aku paham jika mereka tak mengkaji benda ini dengan dalam..So mari kita tengok mitos Rokok Elektronik dan fakta-faktanya...

1) Mitos - Rokok Elektronik dicipta oleh Negara China pada awal tahun 2000.
Fakta - Sebenarnya konsep RE dicipta oleh Herbert A. Gilbert pada tahun 1963 dan dikenali sebagai "a smokeless non-tobacco cigarette"

2) Mitos - Produk RE adalah keluaran China dan kualiti pembuatan diragui.
Fakta - Bukan semua produk RE keluaran China..Europe dan Amerika juga ada mengeluarkan RE..Pada zaman moden ini barang original buatan Adidas pun "Made In China" 

3) Mitos - Hisap rokok elektronik nanti  meletup kat mulut.
Fakta: Memang ade satu kes kat america yang aku dengar tapi khabarnya ia disebabkan modifikasi yang dilakukan kepada RE dengan sendiri..Kalau kira manufacturing defect, kita jangan pakai phone, computer, TV dll kerana semua tu boleh meletup jugak.

4) Mitos: Kajian oleh bla..bla..bla mendapati rokok elektronik merbahaya
Fakta : Kita tak boleh berpandukan pada satu kajian sahaja..dan paling penting siapa yang mengkaji..kalau setakat Unit Kawalan Tembakau yang kaji, benda tu boleh dipertikaikan kerana benda ini takde tembakau

5) Mitos: Rokok Elektronik menggalakkan kanak-kanak hisap rokok
Fakta: secara logiknya tidak..Kanak-kanak yang gunakan RE bermaksud parent dia tak ambil berat..Sebab apa??Sebab RE memerlukan peralatan yang banyak dan payah nak simpan, susah nak coverline selain harganya yang mahal untuk budak sekolah.

Itu je laa setakat nie..Banyak lagi nak tulis tapi nanti boring plak korang baca...Info-info macam nie tak susah nak cari, kat wikipedia pun ade sebenarnya..Abang aku mengambil masa gak untuk meracun aku bertukar kepada RE ini sebab aku perlukan masa untuk meneliti fakta-fakta tentang RE..

Pendek kata RE bukan laa satu benda yang sihat untuk dihisap tapi bagi perokok tegar ia menjadi satu alternatif yang lain dan sehingga sekarang saintis masih belum pasti 100% tentang keburukan rokok elektronik nie..sekian...#VapeOn

p/s: Mungkin satu hari aku akan share koleksi aku yang tak seberapa ini..hehehe

Regards,
-Strider-

19 comments :

  1. Replies
    1. hahha..saya pengguna dan sekaligus menjadikan saya sebagai seorang penyokong..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  2. nice info.. siggah la.done follow u> http://singgahcintaku.blogspot.com/2013/02/petanda-dia-adalah-jodoh-kita.html

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. yup..bagi seorang perokok tegar..hehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  4. nak try lah ! haha. Cakap cmni depan parents mampus nak kena hambat dengan parang .

    P/s : apa apa pun nak tgk jugak rupa dalam dunia sebenar rokok tu mcm mna ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haishh..jangan!!!kalau tak merokok jangan cuba2 untuk merokok..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  5. nice share bro.. kawan pon ade jugak usha2 tentang rokok elektronik ni dkt forum2.. ade siap yg kata dpt kurangkan rasa nak merokok. kos dia pun walaupun mahal, tapi utk RE tu hanya perlu bayar sekali je dan kita cuma perlu beli cecair dia aje sebula sekali minimum, kira dari segi kos lebih jimat dari kita pi beli 2 bungkus setiap hari... dan banyak lg la.. eh macam promote la pulak.. wakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan usha lama-lama..suh depa sambar jer..lepas sebulan hisap nanti rasa laa perbezaanya..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  6. Replies
    1. mestila..sebelum hisap kena tau gak apa yang dihisap tu..dulu time hisap rokok xsempat buat kajian..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  7. KALAU IKUT KAN CHINA NI BENDA APA YANG DIA TAK BUAT..KAN??HEHEHEH

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu kak..kat China mak bapak jer dorang tak boleh buat..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  8. isap jer. .org xmrokok bukn tax pape. .dorang taw ckp jer. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..#VapeOn bro..hehehe :D

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  9. Saudara pengguna RE, sudah tentu saudara menyokong segala aspek tentang RE. Pada saya kalau nak berhenti merokok, berhenti jer lah. Saya tak nampak RE ni sebagai device untuk orang berhenti ambil nikotin. Sebaliknya menjadikan RE sebagai pengganti. Memang wap tak sama dengan asap, tapi tetap ada nikotin. Sekarang ni, sema kenyataan mengenai bahayanya RE ni disanggah oleh semua pengguna dan penjual RE. Memang diakui belum ada lagi kajian yang benar-benar komprehensif mengenai kelebihan dan kekurangan RE ni. Tapi seandainya ada badan bebas menjalankan kajian dan menemui RE ini adalah bahaya. Bagaimana? Saya memang ada baca beberapa maklumat mengenai kelebihan RE ini, tapi kajian sedemikian masih belum mendapat pengiktirafan oleh badan yang berkaliber. Maknanya kajian yang menyokong RE ni ada juga biasnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam saudara..saya baru sahaja mejawab soalan saudara melalui entry seperti link dibawah..hopefully ia mampu menjawab persoalan saudara.. :D

      p/s : menurut WHO masih belum mengiktiraf mana-mana kajian mengenai RE, jadi dua-dua boleh dikatakan bias..terpulang kepada kita untuk memilih..

      Regards,
      -Strider-

      http://striderbuzz.blogspot.com/2013/02/1060-komen-anonymous-mengenai-rokok.html

      Delete
  10. huuh,kepada yg bkn perokok,mesti akan berkate seperti di atas,pd sya penguna R.E,sya da dpt rase perbeza,mula2 sya guna cecair mengadungi 16mg nikotin turun kepada 11mg nikotin,sekarang da gunekan 10mg nikotin,dan akan turun lg pengunaan nikotin.........

    ReplyDelete