Monday, January 21, 2013

#1035 - Rokok Elektronik Dan Kenyataan Media

Hye Readers,


Lately banyak sangat article yang tentang Rokok Elektronik (RE) atau lebih dikenali sebagai E-cig nie...Selaku sebagai salah seorang pengguna aku rasa dah sampai masanya aku tampil dengan pendapat aku..Ini disebabkan apa yang dilapor media itu macam berat sebelah.

Firstly aku bukan seorang pengamal perubatan atau doktor tapi aku seorang manusia yang suka mencari maklumat dari pelbagai sumber..Buat pengetahuan korang abang aku juga merupakan salah seorang pengguna RE ini..dia dah menggunakan RE semenjak 4 tahun lepas.

Kalau korang baca Kosmo atau Berita Harian hari ini ade satu artikel yang mengatakan penggunaan RE mampu mengundang penyakit kronik yang tak dinyatakan..Sebenarnya sebelum aku menggunakan RE aku dah beberapa kali buat research kat internet dan pelbagai input aku dapati melalui kajian pelbagai doktor.

Adakah RE benar-benar selamat??Well, sebarang benda berkaitan dengan nikotin memang tidak elok tapi sebenarnya ia merupakan altenatif yang lebih selamat berbanding rokok tembakau..Contohnya jika pengguna RE mempunyai kebarangkalian 70% mendapat penyakit ia merupakan lebih baik daripada 100% hasil dari rokok tembakau.

Perbandingan RE memang tak pernah disiarkan di dada akhbar kerana either way RE mempunyai peratus yang tinggi untuk menang berbanding dengan rokok tembakau...Malah ade sesetengah kajian dilakukan ke atas bukan perokok atau normal smoker dan bukanya heavy smoker..
Motif  Nikotin dan tar Dikurangkan??

Nak berhenti merokok bukan senang..Bukan guna RE untuk berenti rokok tapi sebab dia suka merokok dan cuba untuk mencari healty way..Sesetengah kawan aku yang yang tak merokok selamber jer kata "baik tak payah hisap dua-dua" dan mereka betul, kalau korang bukan smoker don't start langsung...

Banyak lagi boleh diperkatakan dengan pasal RE ini..tapi aku stop kat sini dulu buat sementara waktu..nanti aku akan sambung balik..Aku berharap agar media kita lebih telus dalam melaporkan maklumat..so far aku tak kata mereka menipu cuma rasa berat sebelah..adakah mereka menggalakan rakyat menghisap rokok tembakau???(Gambar)

p/s: Rokok Elektronik atau Tembakau?Biar laa Perokok yang Decide...

Regards,
-Strider-

26 comments :

  1. bro, cepat sambung. kongsi pendapat/info bersama. memang ada terniat nak cuba.

    mungkin `hasil kajian' tu dikeluarkan sebagai salah satu kaedah perang saraf pengeluar rokok tembakau kepada e-cig ni. almaklum, bila e-cig ni dah mendapat tempat, kedudukan diorang pun terjejas.

    apa pun, kita semua berhak mendapat maklumat yang seimbang, adil dan setepat yang mungkin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orrait..nanti aku akan update tentang beberapa info yang aku dapat..hehehe..btw kalau ko ade niat tu teruskan aje..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
    2. here is few toxin that is in real cigertte includeing the one that is claimed to be in e cig Propylene Glycol

      Acetone – A flammable, colorless liquid used as a
      solvent. It’s one of the active ingredients in nail polish
      remover. The tobacco industry refuses to say how
      acetone gets into cigarettes.

      Ammonia – A colorless, pungent gas. The tobacco
      industry says that it adds flavor, but scientists have
      discovered that ammonia helps you absorb more
      nicotine – keeping you hooked on smoking.

      Arsenic – A silvery-white very poisonous chemical
      element. This deadly poison is used to make
      insecticides, and it is also used to kill gophers and rats.

      Benzene – A flammable liquid obtained from coal tar
      and used as a solvent. This cancer-causing chemical is
      used to make everything from pesticides to detergent to
      gasoline.

      Benzoapyrene – A yellow crystalline carcinogenic
      hydrocarbon found in coal tar and cigarette smoke. It’s
      one of the most potent cancer-causing chemicals in the
      world.

      Butane – A hydrocarbon used as a fuel. Highly
      flammable butane is one of the key ingredients in
      gasoline.

      Cadmium – A metallic chemical element used in alloys.
      This toxic metal causes damage to the liver, kidneys,
      and the brain; and stays in your body for years.

      Formaldehyde – A colorless pungent gas used in
      solution as a disinfectant and preservative. It causes
      cancer; damages your lungs, skin and digestive system.
      Embalmers use it to preserve dead bodies.

      Lead – A heavy bluish-gray metallic chemical element.
      This toxic heavy metal causes lead poisoning, which
      stunts your growth, and damages your brain. It can
      easily kill you.

      Propylene Glycol – A sweet hygroscopic viscous liquid
      used as antifreeze and as a solvent in brake fluid. The
      tobacco industry claims they add it to keep cheap
      “reconstituted tobacco” from drying out, but scientists
      say it aids in the delivery of nicotine (tobaccos active
      drug) to the brain.

      Turpentine – A colorless volatile oil. Turpentine is very
      toxic and is commonly used as a paint thinner.

      not the metion there is over 4000 + chemical in a real cigerette so even a few toxin in a e cig would out way the potencial danger of real cig

      Delete
    3. (Methylthio)Methylpyrazine (Mixture Of Isomers), 3-Methylthiopropionaldehyde, Methyl 3-Methylthiopropionate, 2-Methylvaleric Acid, Mimosa Absolute and Extract, Molasses Extract and Tincture, Mountain Maple Solid Extract, Mullein Flowers, Myristaldehyde, Myristic Acid, Myrrh Oil, beta-Napthyl Ethyl Ether, Nerol, Neroli Bigarde Oil, Nerolidol, Nona-2-trans,6-cis-Dienal, 2,6-Nonadien-1-Ol, gamma-Nonalactone, Nonanal, Nonanoic Acid, Nonanone, trans-2-Nonen-1-Ol, 2-Nonenal, Nonyl Acetate, Nutmeg Powder and Oil, Oak Chips Extract and Oil,Oak Moss Absolute, 9,12-Octadecadienoic Acid (48%) And 9,12,15-Octadecatrienoic Acid (52%), delta-Octalactone, gamma-Octalactone, Octanal, Octanoic Acid, 1-Octanol, 2-Octanone, 3-Octen-2-One, 1-Octen-3-Ol, 1-Octen-3-Yl Acetate, 2-Octenal, Octyl Isobutyrate, Oleic Acid , Olibanum Oil, Opoponax Oil And Gum, Orange Blossoms Water, Absolute, and Leaf Absolute, Orange Oil and Extract, Origanum Oil, Orris Concrete Oil and Root Extract, Palmarosa Oil, Palmitic Acid, Parsley Seed Oil, Patchouli Oil, omega-Pentadecalactone, 2,3-Pentanedione, 2-Pentanone, 4-Pentenoic Acid, 2-Pentylpyridine, Pepper Oil, Black And White, Peppermint Oil, Peruvian (Bois De Rose) Oil, Petitgrain Absolute, Mandarin Oil and Terpeneless Oil, alpha-Phellandrene, 2-Phenenthyl Acetate, Phenenthyl Alcohol, Phenethyl Butyrate, Phenethyl Cinnamate, Phenethyl Isobutyrate, Phenethyl Isovalerate, Phenethyl Phenylacetate, Phenethyl Salicylate, 1-Phenyl-1-Propanol, 3-Phenyl-1-Propanol, 2-Phenyl-2-Butenal, 4-Phenyl-3-Buten-2-Ol,4-Phenyl-3-Buten-2-One,

      Delete
    4. Gum, 3,4-Xylenol, Yeast Here are the some of the toxic ingredients in cigarettes. Keep in mind that the product saccharine has been a controversy for years and regulated by the government… Why are cigarettes with these deadly ingredients still not regulated or banned in spite of over 450,000 deaths from smoking per year in this country alone? And how many people has saccharine killed? Ammonia: Household cleaner Angelica root extract: Known to cause cancer in animals Arsenic: Used in rat poisons Benzene: Used in making dyes, synthetic rubber Butane: Gas; used in lighter fluid Carbon monoxide: Poisonous gas Cadmium: Used in batteries Cyanide: Deadly poison DDT: A banned insecticide Ethyl Furoate: Causes liver damage in animals Lead: Poisonous in high doses Formaldehiyde: Used to preserve dead specimens Methoprene: Insecticide Megastigmatrienone: Chemical naturally found in grapefruit juice Maltitol: Sweetener for diabetics Napthalene: Ingredient in mothballs Methyl isocyanate:

      Delete
  2. ni semua sebab kerajaan risau pasal cukai tembakau/rokok ni la..kang semua pakat layan vapor syarikat rokok lingkup..politik ni bro politik..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..yup bundle,betul tu..dia tamau kilang rokok kat malaysia tutup..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  3. Rokok tembakau tu tak sakit kronik ke? Ishhh...jgnlah kuarkan statement mengarut wahai gomen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rokok nie bukan sakit kronik tapi sakit kroni.. #opss

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  4. ye la..bunyi nye macm nak suruh isap rokok tembakau je..takut rakyat tak isap rokok ke>>mana la tau..kot2 tak untung ke..kan??heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak kan??dah laa sekarang nak beli rokok rasa rugi..beli benda nie at least nmpak jugak depan mata..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  5. Mesti ada sbb bila tak dedahkan semua. Ada kepentingan pihak tertentu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a kak..ramai yang berpendapat camtu..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  6. yang mana btol? hana pun konpius nie, tapi sebaik-baik nya tak pyh merokok la kan? haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..itu yang paling elok..sebenarnya ia tak elok utk bukan perokok tapi untuk perokok tegar ia merupakan satu alternatif lain untuk merokok..maklum laa, nak berenti rokok kan payah..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  7. Ramai kawan2 yang kat kilang hisap rokok ini..bila keluar isu ini ramai yang kata kerajaan kehilangan cukai rokok sebab tu mereka haramkan penjualan RE ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker bro??thanks 4 da info..tapi memang itu yang kami suspect pun..hehehe

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  8. Sejak saya guna e-cig 3 tahun dahulu ( 2009 ), ternyata lebih selesa berbanding rokok tembakau. Buktinya dada saya tak rasa sebu seperti hisap rokok tembakau. tak rasa mengah. Cuma umphh dia kurang sikit. Asap rokok tak ganggu orang, bau pun x de. boleh hisap selamba dalam keta, no hal.
    Memang diakui Ia akan merosakkan paru-paru,itu pernyataan yang memang diakui tapi jauh lebih lambat daripada rokok tembakau.

    Well... rokok x de cukai memang memudaratkan. Memudaratkan siapa? sendiri jawap lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat setuju bro... #VapeOn

      Regards,
      -Strider-

      Delete
    2. ia akan memudaratkan puak2 songkok tinggi. . !

      Delete
  9. Replies
    1. hahha..jangan pening2, agak2 ade yang tak clear silalah bertanya..hahaah :P

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  10. aku pun tgh try yang ni bro.kurang sikitlah hisap rokok.dah la aku ni memang penghisap tegar,so bende ni memang bantu ak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi clive..lama tak updte entry..busy kaa??hehehe..anyway continue jer guna..its a good news for u..hehee

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  11. makasih gan infonya dan salam sukses

    ReplyDelete