Friday, January 4, 2013

#1018 - Menghukum Sebelum Didapati Bersalah

Hye Readers,

Gambar Tak Kena Mengena
Korang ade baca news pasal kes seorang budak berusia 13 yang didakwa cuba merogol seorang wanita baru-baru ini di sebuah stesen minyak.Kalau belumbaca korang leh baca news tu kat sini (Klik Sini). Apa yang aku nak tulis hari ini bukan citer balik apa yang terjadi tu tapi pasal respon pembaca dalam artikel tu.

Rata-rata ramai orang yang marah dengan perilaku budak tu..Bagus laa, ini menunjukkan rakyat malaysia perihatin. Tapi aku tengok ramai yang marah giler ngan budak nie tanpa memikirkan kronologi dan situasi cerita ini..Sebenarnya kes ini bukan straight away kes rogol.

Tanpa mendengar statement dari budak itu kita terus menghukumnya. Secara logik macam tak masuk akal budak 13 tahun nak merogol seorang wanita dewasa di tempat public tetapi bak kata seorang pembaca dalam artikel tu, "nafsu tak mengenal usia" dan aku setuju dengan statement tersebut.

Aku sebenarnya pun pelik gak bila wanita tesebut terus update kisah yang terjadi melalui status facebooknya kerana kebanyakkan wanita yang mengalami kes cubaan rogol nie biasanya akan trauma dan susah nak bercerita apatah lagi kepada public.

Apa yang aku cuba sampaikan ialah bukan niat aku nak membela budak lelaki tersebut tetapi kita tak seharusnya menghukumnya tanpa memberi peluang kepadanya untuk mempertahankan diri. Biar polis siasat dan mahkamah menentukanya. Andaikata dia didapati bersalah baru laa kita boleh menghukumnya.

Regards,
-Strider-

13 comments :

  1. Yeah sokong 100%

    jemput singgah blog saya - http://ezadizzuddin.blogspot.com/2013/01/entri-tahun-baru-azam-2013.html

    ReplyDelete
  2. yelah, org trauma..dia excited semacam. Mcm ada yg tak kena.

    semoga kebenaran akan terbukti.

    ReplyDelete
  3. Yup. Make sense...klu jdk mangsa rogol, takkan nak update status. Ya dak? Sbnrnya, dlm perjalanan ke tmpt keje, sy memikir2 gak psl hal ni. Mmm...moga kita semua dijauhkan segala keburukan dan kejahatan.

    ReplyDelete
  4. yang bodoh orang yg percaya cerita tu la..kesian budak u..

    ReplyDelete
  5. pendapat Na yes kena siasat bebtul..Lan nak nak buat entry pasal kes ni..sila bace nty ye!

    ReplyDelete
  6. tula. kdg2 orang terlalu cepat melatah.. :)

    ReplyDelete
  7. @Ezad Izzuddin
    thanks ezad..will do.. :D

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  8. @Ujie
    yup..kes nie tak mengejutkan cuma reaksi mangsa jer yg nmpak something wrong..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  9. @faraherda.razalan
    amin..sebagai perempuan you kena berhati-hati yaa..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  10. @diana
    tu laaa..kesian plak tengok dia kak..org semua marah kat dia sebelum dia sempat jelaskan apa yang berlaku..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  11. @Jna marcello
    opkos..hehe..buat jer, nanti lan baca..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  12. @Liza Licha
    hehe...yup, agreed on this..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete