Monday, December 12, 2011

Wajah Baru Facebook Dan Twitter

Hye Readers,



Pertempuran untuk menjadi raja laman  web social semakin meningkat apabila juara bertahan iaitu Facebook dikatakan akan melancarkan interface baru untuk laman web mereka..dan kini pencabar mereka Twitter pula melancarkan reka bentuk terbaru laman web itu..

Aku rasa ramai dah tau yang facebook akan memperkenalkan interface baru dengan memasukan timeline untuk menggantikan wall seperti yang ade sekarang...kini twitter jugak melancarkan interface baru untuk bersaing dengan Facebook.okay..jom kita tengok skit beberapa fakta mengenai mereka berdua nie..

Facebook

- IT mengalami perubahan besar semenjak Facebook dilancarkan pada tahun 2007

- Dengan features yang terbarui ini "Timeling akan mengganti term untuk "Wall" anda

- Ini membuatkan sebarang aktiviti yang korang buat akan dapat dikesan dan diketegorikan mengikut tahun dari sekarang sehingga zaman korang dilahirkan..kira macam archive laa...

- Konsep baru iaitu "Cover" akan digunakan bagi mengantikan profile picture seperti yang digunakan sekarang.

- Kalau korang nak dapatkan sebarang maklumat korang atau snapshop tentang maklumat seseorang korang boleh check "timeline" dia yang teletak dekat bawah "cover"

- Dekat atas Timeline korang akan nampak satu link untuk korang punya private activity log.

- Seperti biasa privacy setting boleh digunakan untuk setiap post yang korang buat..

Twitter

- Bukan hanya wajah baru..Twitter juga menyambut ulang tahun mereka yang kelima baru-baru ini..

- Dengan interface yang baru seakan-akan menyerupai Facebook, designer mereka telah menghasil satu proram yang lancar serta layourt yang functional..

- Twitter juga ade sediakan satu compressed bos dimana korang bleh create new tweet kat situ..

-Profile korang juga diubah..antara perubahan yang terbesar ialah satu section baru yang dipanggil DISCOVER...tapi yang ini aku tak dapat bayangkan rupa dia cammana..hehehe

Tu antara beberapa fakta menarik tentang interface baru Facebook dan Twitter nie..tapi setakat ini aku punya still yang lama lagi..xde perasan yang baru pun..hehehe

Okay laa..setakat ini dulu dari aku..hehe..nanti ade masa aku update lagi..hehehe

Sumber : www.thesun.co.uk

--
Regards,
-Strider-

When you got it right, no one remembers,
when you got it  wrong, no one forgets

Send via Gmail for Mr Strider

13 comments :

  1. @ciK LyndaWawa
    sama laa..saya pun..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. @Alieza Dayasari
    ntah laa..fb dah lama guna..twitter plak br pakai..tapi dua-dua bg i have their identity..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  3. masih tkial2 dgn FB & twitter skng, huhuuuu

    ReplyDelete
  4. @NAZRUL AZAT
    aku pun twitter terkial2 gak nak pakai..hehehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  5. depa dah takda kerja kot....dok tuka-tuka features

    ReplyDelete
  6. dh lama gile x on9 fb nieh br0..haish

    ReplyDelete
  7. x suka timeline. titik!. hahaha :P

    ReplyDelete
  8. ermmm... FB berwajah baru (timeline). agak slow liza nk tahu semua.
    kena teroka...

    ReplyDelete