Wednesday, December 14, 2011

Pasangan Suami Isteri Paling Tua

Hye Readers,


Susah mencari cinta yang kekal lama..hehe...citer cam bagus-basgus je aku nie..hehe..tapi itu laa saban hari benda yang aku lihat melalui lawan web social sama ada FB, twitter atau blogpot sendiri...hehehe..

Sepasang warga emas di China iaitu Jin Jifen dan suaminya Yang Shengzhong telah dinobatkan sebagai pasangan suami isteri paling tua oleh Gerontological Society of China.

Walaupun hanya tinggal di sebuah kampung dalam wilayah Guizhou, pasangan ini telah hidup selama lebih 100 tahun dimana Yang109-tahun dan isterinya Jin, 106, Yang hanyalah seorang tukang kayu manakala isterinya hanyalah seorang suri rumah..


Mereka dah berkhawin selama 90tahun dan sekarang nie dorang dah ade 5 generasi..hebat kan??hehehe..Si suami nama Yang berkata "Jin sentiasa bersama saya untuk memasak dan memberi makan kepada saya"...wahhh...sweetnya..tak lupa langsung kat jasa isterinya walaupun isterinya tak bekerja..hehehe..

Korang rasa mereka bahagia x??kalau tak mesti dah lama bercerai, btul tak???Ape yang aku nak sampaikan kat sini walaupun dorang takde kereta mewah, rumah besar atau duit yang banyak tapi mereka tetap bahagia..mungkin definasi bahagia mereka dengan kita lain..hehehe

Sumber: China Daily/ANN

Regards,
-Strider-

8 comments :

  1. definisi bahagia mmg subjektif..

    ReplyDelete
  2. betul,mgkin dia terima seadany ap yg diorg ada.

    ReplyDelete
  3. bro.bahgia kita andai si suami sanggup bagi duit belanja 2k setiap bulan,makan kat tempat mewah je,tdo mesti beralaskan emas gitu2..hehehee

    *romantik sungguh dorang ni^^

    ReplyDelete
  4. bahagia tak semestinyer kaya kann :D



    http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/cabang-yang-tak-mungkin-tersimpul.html

    ReplyDelete
  5. kekayaan bukan ukuran untuk bahagia...

    ReplyDelete
  6. Mereka nie nampak sihat je kan... Macam manalah agaknya mereka menjaga kesihatan mereka... Apa pun, harta benda tidak menjamin kebahagiaan... Yang penting, orang yang kita sayang sentiasa ada di sisi... baik ketika susah mahupun ketika senang...

    ReplyDelete