Tuesday, March 29, 2011

Kenapa Aku Tak Bunuh Diri Sendiri?

Kes Bunuh Diri...Kenapa ini berlaku??banyak sebenarnya kes bunuh diri berlaku..yang direkodkan dan off rekod pun ade..aku kadang2 tertanya kenapa orang sanggup bunuh diri??aku pun penah depressed gak dulu..tapi xde laa sampai nak bunuh diri..Kalau korang nak tau sebab takut pada dosa membuatkan aku x pernah terpikir nak bunuh diri..di sebalik tu aku ade 10 lagi sebab kenapa korang x patut pkir untuk bunuh diri..

1) Menyusahkan Anggota Bomba nak kena turun untuk selamatkan kita..kan elok kalau dorang boleh pergi tolong orang yang lebih memerlukan??


2) Menyusahkan Polis sebab bile ade kes bunuh diri ni akan ade banyak attention dari orang ramai..so Polis ni pun kena laa datang untuk mengawal keadaan..


3) Menyusah attenden Hospital kerana nak kena uruskan mayat korang..kena plak yang mati bersepai lagi laa payah..


4) Menyusahkan Wartawan nak kena cover story korang..banyak lagi story yang boleh dia cover..baik suh dia cover story orang yang hidup susah..mana tau ade pembaca yang menghulurkan bantuan lepas baca..kan lagi berfaeedah dari cover citer bunuh diri tu..


5) Bile da kecoh ade kes bunuh diri..confirm jalan sesak..Itu kan dah ketegori menyusahkan pengguna jalanraya..kalau ade yang kene buang keje sebab datang lmbat haritu sape yang nak tanggung??


6) Menyusahkan tukang gali kubur(undertaker) nak gali kubur korang..itu tak masuk space tanah perkuburan yang dipakai untuk kebumikan korang..


7) Menyusahkan tuan tanah tempat korang bunuh diri..sebab bile ade kes bunuh diri nanti value tempat tu akan jatuh..


8) Kalau plan bunuh diri berjaya xpe laa..tinggal jawab kat akhirat jer..tapi kalo x jadi nnt kena masuk pusat pemulihan + malu lg..isk..isk..combo tu..


9)Menyusahkan PBT sebab nak kene kemas dan bersihkan scene tmpat korang bunuh diri..


10 ) Menyusahkan ahli keluarga sebab nak kena settlekan hutang@loan yang kita buat..

Itu la antara 10 sebab kenapa aku rasa korang xpayah laa terpikir nak bunuh diri..sudah laa dosa je yang dapat..Orang yang mempunyai niat untuk bunuh diri nie sebenarnya seorang yang pentingkan diri sendiri..Ini  kerana dia x memikirkan perasaan ibu,ayah, adik beradik, suami/isteri, kawan2 dan orang lain yang meyayangi dirinya..yang penting bila da mati xpayah pkir ape2..tinggal tanggung dosa jer..Nasihat aku pikir laa sebaik2 nya sebelum terpikir nak bunuh diri..

Regards,
-Strider-

4 comments :

  1. Aku rase la kan. Sikap masyarakat kot. Bukan sikap dari individu yg cuba bunuh diri tu. Sebabnya, bila berlaku cubaan bunuh diri kite semua tengok dan siap rakam. Tapi kalau tak nampak depan mata, kita buat tatau je hal2 sekeliling mcm ni. Balik2 buat tuduhan menghina si pembunuh diri. ish2..

    Nak salah kerajaan? Nak salah ibu bapa? Tak yah la. Yang salah tu sikap dan pemikiran sempit rakyat.

    Koh3.. Giliran blog ko jd mangsa komen panjang dari aku. Sekian~

    (^___^)

    ReplyDelete
  2. hahaha. nice entry. betul tu. menyusahkan org je.

    tapi bunuh diri bukan kire berdosa je, da kire murtad kan? cara uruskan jenazah pn lain kan? wallahu'alam

    ReplyDelete
  3. betul2 menyusahkan orang...:p

    ReplyDelete
  4. Crow : btol gak tu..cuba kalo kita buat xtau jer..mesti dia pikir 3-2 kali..heheh..kadang2 dorang nie bukan nk bunuh diri pun..saje nk perhatian..kalau betul2 nekad dia da terjun sebelum BOMBA sampai..hehehe

    Wath : yang bab pengurusan jenazah tu pun aku kurang arif..hehehe

    KD : :)

    ReplyDelete