Saturday, March 19, 2011

20 Kota Yang Mempunyai Masalah Trafik!!!!

Bagi yang tinggal di Kuala Lumpur pernah rasa sakit hati x bile jalan jammed??rasa berbulu jer kalo kita tengok kereta beratur panjang2 nie..tapi untuk pengetahuan anda..Masalah trafik di Kuala Lumpur nie tak de laa sehebat mana..Baru-baru nie aku ada dapat email tentang 20 bandar di dunia yang mengalami masalah trafik yang teruk..jom kita tengok..hehehe :)  
selatanonline 
Oleh : Waktaf4

 Kali ini penulis akan memaparkan kota-kota yang paling sebuk lalu lintasnya di dunia. Pastinya kota ini sering menghadapi masalah trafik jam. Ayuh kita selusuri satu demi satu kota-kota tersebut.

1) Tokyo, Japan
Meskipun Tokyo sudah mempunyai monorel dan keretapi paling laju, penduduk Tokyo masih akrab dengan yang namanya kesesakan di jalanraya bagi para pengendali kenderaan. Bahkan Tokyo Traffic Control center beroperasi 24 jam tanpa henti.

2) Los Angeles, USA
Sudah tidak lagi menjadi rahsia umum kalau LA adalah kota yang mempunyai trafik jam yang parah. Meskipun sudah mempunyai banyak jalan tol, jembatan, dan jalan alternatif, LA asih tetap masuk top-10 kota paling sesak di dunia.

3) Sao Paulo, Brazil
Tercatat terjadi trafik jam sepanjang 166 batu (266 km) dari 522 batu (835 km) panjang jalan pada 9 Mei 2008. Rata2 1000 kenderaan baru didaftarkan setiap harinya.

 4) Bangkok, Thailand
Motosikal boleh menyeberang dan melewati jalanan yang ramai tanpa tanda peringatan, begitu pula kendaraan lain. Para pelancong menilai fenomena ini sebagai trafik jam yang sangat menyulitkan.

5) Moscow, Russia
Trafik jam terparah terjadi sewaktu musim salji disebabkan jalan raya tidak boleh digunakan karena membeku, dan terlebih ramainya penduduk..

6) Shanghai, China
Dari tahun1998 hingga 2003 jumlah kendaraan persendirian meningkat dari 7000 mencecah ke 170.000 buah.

7) Mumbai , India
Kesesakan di jalanraya terjadi karana beberapa faktor: Cuaca buruk (hujan lebat), jalanan yang rosak, dan jumlah kendaraan yang tinggi. Ramai pelancung yang komen mengenai kualiti udara disana.

8) Mexico, Mexico
Untuk mengurangi jumlah kendaraan, kerajaan telah mengeluarkan peraturan penjadualan khas, tetapi nampaknya ianya tidak membantu mengatasi masalah kesesakan.

9) New York, USA.
Salah satu kota di US yang mempunyai kesesakan jalanraya terparah. Kota New York dilihat selalu tidak mempunyai ruang yang cukup untuk segalanya.


10) Seоul, Korea
Penduduk Seoul menjadi lebih makmur dengan menjadi pengeluar kenderan utama  di asia, mereka mulai membeli kenderaan baru.

11) Chicago, USA
Untuk sampai ke tempat kerja dengan tepat waktu adalah masalah besar di kota ini.

12) Manila, Philipina
"Holland" solution yang menyarankan menggunakan motosikal daripada menggunakan kederaan motokar tidak menyelesaikan masalah kesesakan jalanraya disini.

13) London, UK
Jalanraya di London terlalu tua untuk dilewati banyaknya mobil setiap jam.

14) Jakarta, Indonesia
Tidak ada satu pun jalan di Jakarta tanpa kesesakan. Ratusan kendaraan baru muncul di jalan setiap harinya.

15) Osaka, Japan
Kota kedua dari jepun yang mempunyai permasalah kesesakan jalanraya yang cukup parah.

16) Venezuela
Pada saat venezuela menurunkan harga petrol di tahun 1998 pasti anda boleh membayangkan jumlah kendaraan baru yang munculan setiap harinya.

17) Athens, Yunani
Mexico system yang diimplementasikan untuk mengurangi kesesakan jalanraya kurang efektif disebabkan jalan yang sudah lama dan pertambahan penduduk yang sangat cepat.

18) Auckland , New Zealand
Meskipun Auckland tidak sebesar Tokyo tetapi ratio perbandingan pengguna dan motokar sangat tinggi, hampir menyaingi USA.

19) Rio de Janeiro , Brazil
Cuaca buruk, tingginya pemilik kendaraan dan sempit nya ruang jalanraya adalah faktor2 penyebab trafik jam di kota ini.

20) Kathmandu , Nepal
Kota ini disebut sebagai kota pencemaran dan kesesakan.

 
Sumber : Mcm2ade google groups

-Strider-

2 comments :

 1. malaysia tak de ye??
  lagipun malaysia ni tak la teruk sangt pun jem nye..
  mungkin sebab ramai yang tak pakai kereta kot..tak mampu!
  hheheh

  ReplyDelete
 2. betul kak..sebab kereta kat malaysia sangat mahal..hahaha..sib baik saya pegi keje naik keretapi..hahaha

  ReplyDelete