Status

Kepada yang ada facebook mintak tolong korang Like Strider Buzz okay tak? Thanks kepada yang dah like..Nanti kalau ade topik kita berdiskusi di sana. :D

Strider Buzz

Wednesday, April 23, 2014

#1400 - Definasi Sailang

Hye Readers,



Secara umumnya, maksud Sailang adalah kekasih seseorang dirampas oleh orang lain dalam waktu yang amat singkat.Kalau cerita bab relationship nie kan, istilah rampas merampas atau sailang menyailang nie antara yang popular sebenarnya. Ia berlaku di kalangan rakan-rakan kita dan mungkin juga pernah terjadi kepada diri kita sendiri. Artis juga tak terlepas daripada situasi yang macam ini.

Antara kes, sailang yang aku masih ingat ialah kes Lana Nordin sailang Johan Ass'ari dari Shila Amzah, Hanez Suraya sailang suami Nurliyana, dan terbaru, macam aku citer bebaru ini Haniz Husna yang dikatakan sailang Shah Jaszle dari tunanganya. Mungkin ada beberapa lagi kes artis yang aku terlupa.

Jadi, macam mana korang nak justify yang sesorang itu kaki sailang atau perampas? Jika aku bercinta dengan seseorang perempuan, adakah ex dia boleh datang dan kata yang aku ni telah sailang kekasih dia. Sebenarnya benda ini agak subjective dan bergantung kepada definasi masing-masing, aku rumuskan beberapa point yang aku rasa relevan mengenai sailang nie.

Point No 1
- Point yang pertama adalah niat, jika korang berkawan dengan seseorang yang sudah mempunyai kekasih tapi still gak teruskan berkawan dengan harapan agar dia meninggalkan kekasihnya dan end up bersama korang itu adalah sailang namanya, kalau berkawan tanpa niat sekalipun tapi end up korang bersama ia tetap boleh dikatakan sailang kerana merujuk kepada point 2.

Point No 2
- Point no 2 ialah perbuatan, sebagai contoh, jika seorang gadis (yang merupakan kekasih orang) jatuh cinta kepada aku, aku masih berhak untuk menolak dan ia bergantung kepada keputusan aku. Walaupun aku tak berniat nak sailang, tetapi jika aku meneruskannya juga ia merupakan perbuatan sailang kerana keputusanya tetap pada tangan aku. Dalam satu perhubungan "it takes two to tango".

Sebenarnya Sailang bukanlah satu perbuatan yang teruk but depends on situation, kalau setakat bercinta-cinta macam Shahz atau Johan Ass'ari tu orang masih boleh tutup sebelah mata, cuma ia nampak teruk kalau ia berlaku sampai meruntuhkan sesebuah rumah tangga seperti macam kes Hanez Suraya hari itu.

Bercinta dan berpisah itu merupakan lumrah sesebuah perhubungan. Sebenarnya apa yang aku dapat hasil beberapa discussion perbuatan sailang ini end up kepada 2 perkara penting ialah "Niat" dan "Perbuatan". Apa pulak pendapat korang pasal isu ini?

p/s: Boleh tahan gak hits utk entry Oh Malindo Air aku sebelum ini.

Regards,
-Strider-

Tuesday, April 22, 2014

#1399 - Oh Malindo Air

Hye Readers,

Hujung minggu depan iaitu pada  3 May 2014 aku dan beberapa orang kawan-kawan aku akan berada di Sabah untuk menyertai Borneo Marathon yang dirancang sejak hari November 2013. Sebenarnya aku saje mengikut ke sabah walaupun aku tak lari pada hari tersebut.

Tapi aku bukan nak cerita pasal sabah tapi nak cerita pengalaman kali pertama "membeli" tiket daripada Malindo Airways, Itu baru beli, belum pengalaman naik lagi. Untuk makluman korang untuk ke sabah, kami akan menaiki penerbangan MAS dan untuk balik ke KL baru kami naik Malindo.


Memandangkan Malindo Air ada promo time tu, so we all decide balik guna Malindo Air laa memandangkan non of us yang pernah fly dengan Malindo Air. Walaupun pada beberapa bulan sebelum itu kami dapat tau yang there's some incident with Malindo (Klik Sini) but we keep calm and just think positive about this airline.

Now we let go to the story, Aku book flight tiket balik pada 6 May and i choose night flight iaitu pada pukul 2020hrs. Aku saje book flight malam supaya aku boleh spend my last day kat sabah lama sikit dan supaya aku tak perlu rushing nak pergi airport sebab aku sedar aku nie jenis susah sikit nak bangun pagi.

Memandangkan aku plan nie sejak dari tahun lepas jadi ada a few arrangement aku dah buat untuk last day tu dan juga several appointment memandangkan flight aku malam. Pada 16 March yang lepas, aku dapat satu email (rujuk pic bawah) yang mengatakan flight aku dah reschedule pada pukul 1955hrs dan ia lebih kurang 30 minit awal dari original booking time. 


Bagi aku takde masalah pun sebab 30 minit jer kan??what could happen??Tak akan aku nak berkira 30 minit punya pasal, so aku terpaksa plan laa balik schedule aku kat Sabah on last day tu. Actually tak banyak pun berubah and semakin dekat tarikh, aku semakin excited untuk ke sabah.

Tetapi 2 hari lepas, aku mendapat satu email yang agak mengejutkan jugak laa apabila Malindo Air sekali lagi reschedule flight aku (rujuk pic bawah), Tapi kali ini dia bukan reschedule main-main punya sebab dari original flight plan aku which is pukul 2020hrs, mereka ubah kepada morning flight iaitu pada pukul 1105hrs.


Secara kasarnya flight aku dicepatkan sebanyak 9 jam daripada original booking flight aku dan aku hanya tahu pasal ini lebih kurang seminggu daripada tarikh departure.Kalau korang berada di tempat aku, apa yang korang rasa? All the arrangement, booking dalam masa 9 jam itu aku nampaknya terpaksa cancel sebab flight aku dah reschedule.

And the best thing is, ini jer laa info yang aku dapat. Aku tak tahu kenapa flight aku dicepatkan smpai 9 jam. Aku tahu yang setiap airlines berhak mengubah sebarang jadual penerbangan dan itu semua apply di setiap Airlines.Aku pulak sebagai pemegang tiket promo apa yang aku nak demand sangat??Beli tiket pun harga murah kan??

Tapi aku rasa macam dipermainkan plak bila Malindo Air mempercepatkan flight aku sampai 9 jam lebih awal. Bagaimana dengan semua booking dan arrangement yang aku dah buat? Sudah pasti ia semua terpaksa aku burn hanya kerana penukaran masa yang sangat jauh.

Aku sebenarnya tak tahu nak response macam mana? Kalau korang perasan aku ada meluahkan perasaan aku kat twitter terhadap Malindo Air dan ada sikit sinar harapan melalui feedback yang diberikan oleh Malindo Air. 


Setakat ini aku masih berfikiran positif, Aku tak nak blame Malindo air 100% kerana aku tahu yang mereka pasti akan melakukan yang terbaik untuk menjaga reputasi mereka. Aku sebenarnya terbayang-bayang melakukan review yang menarik tentang Airlines mereka tapi aku masih tak tahu macam mana aku nak buat kalau mood aku hilang sebab kehilangan 9 jam daripada plan asal aku kat sabah.

So let see how Malindo air akan respond terhadap isu ini melalui twitter yang mereka hantar, adakah twitter itu hanya standard answer ataupun mereka betul-betul akan cuba assist aku sebagai 1st customer yang akan fly dengan mereka. Aku tahu selaku pemegang promo tiket i'm not in a position to bargain unless aku beli business class punya tiket. 

Regards,
-Strider-



#1398 - Shah Jaszle Playboy Malaya

Hye Readers,


Tak teruk sebenarnya kalau aku sendiri melabel pelakon yang dianggap kacak oleh ramai wanita iaitu Shah Jaszle sebagai seorang Playboy Malaya. Ini semua gara-gara kisah cintanya yang terbaru bersama seorang gadis yang bernama Hanis Husna.

Melalui cerita yang aku baca kat Beautiful Nara, Shah Jaszle telah memuat naik gambar kekasih terbarunya. Sementara itu Hanis Husna juga turut meluahkan kata cinta kepada Shahz dan mendakwa Shahz telah memutuskan pertunangan dengan Redzwani Puteri..WOW!!! yang ini aku terkejut, 


Lebih terkejut apalah Redzwani menyatakan yang dia tak tahu apa-apa, mengenai cerita ini. Ini semua diluahkan melalui twitter peribadi milik Redzwani sendiri dan dia masih maintain cool dan sempat mengucapkan maju jaya kepada mereka berdua.


Sebenarnya Hanis bukan gadis pertama Shahz nie, tapi sebelum ini Shahz juga pernah ditangkap khalwat sebelum ini dengan seorang gadis bernama farah sebelum dia menuduh gadis tersebut physco dah sengaja ingin memutuskan pertunanganya. 

Untuk rekod pada 22 January 2014 yang lepas Shahz melalui satu berita yang aku baca kat Roti Kaya menyatakan dia Insyallah akan melangsungkan perkhawinan hujung tahun. Tak sangka dalam masa 3 bulan, dia boleh putus cinta dan rebound balik dengan Hanis Husna.

Regards,
-Strider-

From Other Blogger!!!

Other Best Entry

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...