Status

Kepada yang ada facebook mintak tolong korang Like Strider Buzz okay tak? Thanks kepada yang dah like..Nanti kalau ade topik kita berdiskusi di sana. :D

Strider Buzz

Wednesday, July 30, 2014

#1459 - Selfie Di Kubur

Hye Readers,

Sekali lagi, Selamat Hari Raya kepada mereka yang masih lagi mood beraya atau tengah beraya. Nampaknya raya ini ada satu kontroversi apabila sekeping gambar #SelfieKubur yang menjadi viral di laman social media di Malaysia.


Aku tak berapa kenal pelakunya tapi dia dikatakan seorang artis. Mungkin dia tak cukup top kot sebab tu aku tak kenal..hahaha..Walau apapun gambar di atas merupakan gambar yang diperkatakan oleh orang ramai, Walaupun ada yang berpendapat ia hanya benda kecil yang tak seharusnya diperbesarkan tapi pendapat aku lain.

Aku tak kisah dia nak buat #SelfieKubur tu sebab mungkin dia ada sebab sendiri, sebagai kenangan-kenangan, ataupun ingin memberitahu ahli keluarga yang jauh bahawa mereka telah menziarahi kubur tersebut atau pun bebeapa lagi alasan logik yang boleh diterima pakai.


Cuma yang menaikkan kemarahan aku ialah apabila demi untuk mendapatkan shot selfie yang dia mahu, dia sanggup memijak kubur orang lain. Sengaja atau tidak ia adalahsatu perbuatan biadap kerana tak silap aku, sejak dari kecil aku diajar untuk berjalan dengan betul di kawasan kubur supaya aku tidak memijak kubur orang lain.

Walaupun kubur orang tu tidak mempunyai batu nisan yang besar sebagai penanda tapi ia tak bermakna kita boleh "disrespect" kubur tersebut. Tuhan jer laa yang tahu perasan aku andaikata kubur yang dipijak itu merupakan kubur kepada ibu/bapa aku. 

So pengajaran yang boleh kita ambil dari kejadian ini ialah, berhati-hati ketika berjalan di kawasan kubur. Ada sebab kenapa kubur itu disusun selari. Kepada mereka yang punyai anak kecik didiklah mereka tentang betapa pentingnya hormat kepada kubur lain walaupun kubur itu hanya mempunyai sebatang batu nisan sebagai penanda.

Regards,
-Strider-

Monday, July 28, 2014

{Special Entry} Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Hye Readers,




Kepada yang ada FB aku, mungkin korang akan mendapat similarity update status dan juga entry ini. Korang boleh anggap ini sebagai entry copy paste tapi masej yang aku sampaikan tetap sama. dikesempatan ini aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua yang mengenali diri diri seraca virtual ataupun online. 

Andaikata ada tersalah kata,terkasar bahasa, berbeza pandangan atau gurauan yang melebihi batas anda, dengan ini saya secara rendah diri ingin memohon maaf kepada semua. Harapan saya agar kita semua dapat bergembira di hari raya ini tanpa ada sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.Akhir kata Selamat Hari Raya dan jangan lupa "Selfie" di pagi raya...

Regards,
-Strider-

Sunday, July 27, 2014

#1458 - Merindui Ramadhan Dulu

Hye Readers,



Ini mungkin entry terakhir ramadhan aku untuk kali ini sebelum aku membuat entry bagi hari raya yang akan aku auto published pada malam raya nanti. Aku tak tahu sama ada entry aku kali ini revelen tak bagi korang tapi hopefuly ada pengajaran yang akan diperolehi.

Ramadhan yang dahulu bukan merujuk kepada yang tahun lepas atau tahun sebelum itu tapi lebih kepada ramadhan ketika kedua ibu bapa aku masih ada. Aku tak tahu bagaimana nak cerita kat korang tapi aku cuba buat point bagi memudahkan korang untuk paham.

Aku merindui Ramadhan yang dahulu seperti ;

  • Berbuka puasa bersama seluruh ahli keluarga di ramadhan yang pertama. Actually sampai sekarang tradisi itu masih diteruskan cuma ia kurang meriah.
  • Dikejutkan oleh mak untuk sahur...Aku memang jenis liat sikit nak bangun, kesian kat mak aku kena kejutkan aku beberapa kali.
  • Setiap kali pulang dari tarawikh, ayah aku pastikan akan  bertanya adakah aku pergi sembahyang tarawikh dan dimana lokasi aku bersembahyang.
  • Ayah akan pastikan suasana rumah aku diterangi lampu kelip-kelip. Kalau lambat beli, nanti mula laa dia membebel.
  • Membantu (menyibuk sebenarnya) mak membuat kuih raya. Normally mak akan buat kuih kepit/kapit dan ia sekadar untuk makanan kami seisi keluarga.
  • Setiap kali mak aku balik dari tadarus, ia akan membawa lebihan kuih dari masjid untuk aku makan. 
  • Mak/ayah aku cukup particular dengan baju melayu. Kalau tahun itu aku plan tak nak beli , dia nak pastikan yang baju melayu aku kelihatan cantik. kalau tak, dia akan suruh beli jugak. selalu dik beradik aku laa yang kena belikan sebab aku masih belajar.
  • Memandangkan kebanyakkan adik beradik aku yang lain dah berkhawin dan duduk di luar sebagai anak bungsu, jadi aku yang selalu menemani mak/ayah untuk berbuka. Aku rindukan masakkan simple mak aku kerana ayah/mak tak suka makan lauk yang banyak-banyak.
Ada beberapa lagi sebenarnya aku nak tulis tapi aku stop setakat ini dulu. Aku tahu walaupun macam mana aku cuba untuk memeriahkan ramadhan selepas ini, ia tidak akan sama dengan yang dahulu. Tujuan aku menulis ini pun hanyalah sekadar reminder bagi diri sendiri.

So, aku belum nak ucapkan selamat hari raya lagi tapi aku nak ucap selamat jalan kepada mereka yang akan pulang ke kampung nanti. Silalah pandu berhati-hati dan jangan lupa untuk ke balai polis berdekatan, isi borang supaya rondaan dikawasan tempat tinggal anda dapat ditingkatkan.

Regards,
-Strider-

From Other Blogger!!!

Other Best Entry

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...